Alithia gazetesine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Çin Halk Cumhuriyeti temaslarında eşlik eden Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Merkel’in açıklamalarını değerlendirmesinde Türkiye’nin, Güney Kıbrıs karşısında önemli sorumluluklarının bulunduğunu söyledi.

Merkel’in 17 numaralı faslın açılmasını istedikleri yönündeki açıklamasına da değinen Hristodulidis, adı geçen faslın Güney Kıbrıs tarafından değil, Fransa tarafından bloke edildiğine işaret etti.

23 ve 24 numaralı fasıllarda Türkiye’ye Güney Kıbrıs karşısında önemli sorumluluklar düştüğünü söyleyen Hristodulidis, Anastasiadis’in kapalı Maraş bölgesine ilişkin önerisini anımsattı.

Hristodulidis ayrıca AB zirvesinde Türkiye’nin başlıklarının açılmasının sağlanması için sarf edilen çabaların, Yunanistan hükümeti ile işbirliği yapılarak önlendiğini hatırlattı.

Hristodulidis ayrıca AB başlıklarının açılmasını istiyorsa, topun artık Türkiye’nin elinde olduğunu savundu.

MERKEL’İN TÜRKİYE ZİYARETİ VE AÇIKLAMALARI RUM BASININDA

Rum basını, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye ziyaretine ve bu çerçevede yaptığı açıklamalara geniş bir şekilde yer verdi.

Alithia:  “Ankara’da Kurnaz Oyunlar-Erdoğan’ın Kurnaz Pazarlığı”; Haravgi: “Merkel ‘Hediyeyle’ Türkiye’de”; Politis: “Avrupa’daki Göçmenlik Krizi AB-Türkiye İlişkilerini Canlandırdı”; Fileleftheros: “Merkel Başlıkların Yeniden Açılmasını İstedi-Merkel Türkiye İçin Başlık Açıyor”.