Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Davos’ta beşli konferans konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in nabzının yoklanmadığını söyledi.

Alithia’nın haberine göre Hristodulidis SuberSport FM isimli radyoya yaptığı açıklamada, basında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin konuyla ilgili açıklamasının yer alması üzerine Anastasiadis’in bu konudaki tutumunu netleştirmek ihtiyacı hissettiğini dile getirdi.

Hristodulidis “Nabız yoklaması bugün yapılsa bile  tutumumuz, Başkan’ın ifade ettiği noktadadır. Perde gerisinde bir şey olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

Açıklamasında Kıbrıs müzakerelerine de değinen Sözcü müzakerelerde temkinli iyimserlik ve ilerleme hakim olduğunu ifade etti. Sözcü çeşitli konularda karşılıklı anlayış bulunduğunu ancak aynı zamanda zorluklar da olduğunu ve bunların diyalog yoluyla aşılmaya çalışıldığını söyledi.

Fileleftheros ise Rum muhalefet partilerinin, Davos’ta beşli konferansla ilgili açıklaması yüzünden Espen Barth Eide’yi eleştirerek, Kıbrıs sorununda bir uluslararası konferans için şartlar koşarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e de mesaj gönderdiklerini haber verdi.

Gazeteye göre EDEK bir  çoklu-konferansa KKTC’nin katılmasına karşı olduğunu belirterek “konferansa sadece tanınmış ülkelerin katılacağına açıklık getirilmeli. Kıbrıs sorununda ancak, yani Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, AB, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılacağı, Türk askerinin ve yerleşiklerin çekilmesi, garanti ve müdahale haklarının tasfiyesinin ele alınacağı bir konferans yapılabilir” iddiasında bulundu. EDEK Rum Yönetimini de “Eide’nin  maharetlerine rıza göstermek ve suç ortaklığı etmekle” suçladı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis’in beşli konferansa karşı olduğu açıklamasını kutladı ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası varlığının ve itibarının korunması belirleyici öneme sahiptir. Gayrı resmi de olsa beşli konferans  sahte devletin statüsü ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığına dair lekeler bırakacaktır. Asla Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kendimiz işlevsiz kabul etmemeliyiz” dedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Anastasiadis’i “Eide’yi ve çevresini toplamaya” çağırdı. Anastaiadis’in, “gayrı resmi de olsa beşli konferansa katılmasının,  çok pahalıya patlayacak tarihi bir hata olduğunu bildiğine” işaret eden Hareket Eide’yi  Rum tarafını uzlaşmaz ve çözümü görüşmek istemeyen taraf olarak göstermeyi başarmakla suçladı.