Politis ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün düzenlenen bir etkinlikte, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’nin “müzakereciler arasında yürütülen görüşmelerde yedi uzlaşı belgesi hazırlandığına” ilişkin açıklamasını değerlendirdiğini yazdılar.

Habere göre Hristodulidis, “İki liderin görüştükleri üzere, müzakerelerin Anastasiadis ile Akıncı’nın çarşamba günü yapacakları görüşmede, uzlaşı olmayan konulardan başlayabilmesi için müzakerecilerin değerlendirme sürecinin devam ettiğini” belirtti.

Kıbrıs sorunundaki “altı ana başlığın, birçok alt bölüm içerdiğini ve bunların her birinin ayrı ayrı belgelere dahil olduklarını” ifade eden Hristodulidis, “tarafların tezlerinin, yani fikir birliği ve fikir ayrılığı olan unsurların kayıtlı olduğu çok sayıda da belge bulunduğunu” vurguladı.

Hristodulidis, “şu anda müzakere yapılmadığını, bunun liderlerin yetkisi dahilinde olduğunu” belirtirken güvenlik ve garantiler konularına ilişkin bir soruya ise yanıt vermekten kaçındı.

Hristodulidis, “Bir başlıkta müzakerenin tamamlanıp diğer başlığa geçilmesinin söz konusu olmadığını, tüm başlıkların birbirlerine paralel ele alındığını ve tarafların uzlaşı ve uzlaşmazlık unsurlarının belirlenmesi amacıyla belgelerin hazırlanması için tarafların görüşlerinin kayıt altına alındığını” ifade etti.

Gazete, Hristodulidis’in açıklamasında “bir nevi ilerleme sağlandığını” kabul ettiğini ve bu ilerlemenin “ortak açıklamanın dışında kalan ve uzlaşı sağlanması gereken tezlere ilişkin olduğunu” vurguladığını aktardı.

Gazete, Hristodulidis’in bu ifadesinin, “hükümete göre Derviş Eroğlu’nun 11 Şubat 2014 Ortak Açıklamasının önemli noktalarını yanlış yorumlayarak itirazlar sunduğu, AB normları ve yönetimin birçok yapısının bu normlarla uyumlu olması gerektiğine ilişkin konulara yönelik olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Fileleftheros gazetesi haberini: “Müzakere Bulmacası Tamamlanıyor – Ortamın Netleşmesi İçin Müzakerecilerin Tam Gün Görüşmeleri” başlıkları altında verirken, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in bugün tam gün görüşme gerçekleştireceklerini aktardı.

Müzakerecilerin Pazartesi günü de bir araya gelmelerinin ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de adaya gelmesinin beklendiğini vurgulayan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere başlayabilmeleri için önlerine uzlaşı ve uzlaşmazlık noktalarını içeren belgelerin konulması gerektiğini yazdı.

Gazete, müzakerelerin olumlu bir havada devam etmesine karşın “uzlaşmazlıkların tespit edildiğini, özellikle de sürecin ileri götürülmesini sağlayacak araçlarda zorluklar belirlendiğini” iddia etti.

Rum sözcü Hristodulidis’in açıklamalarına da yer veren gazete, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde ilerleme olduğu havasını yaratmak istediğini ancak Kıbrıs Rum tarafının bu “taktiği izlemediği” yorumunda bulundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “İlerleme Olduğunu ve Uzlaşı Belgelerinin Varlığını Doğruladı”.

Alithia: “Çarşambadan İtibaren Özlü Müzakereler”.