Rum Hükümeti’nin yanı sıra siyasilerin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Kıbrıs’ta “bir al-ver süreci olması gerektiği” şeklindeki açıklamaları ile TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyareti çerçevesinde Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında açıklama yaptıkları belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum siyasilerin açıklamalarına yer verdiler.

Alithia’daki habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, yazılı bir açıklama yaparak partilerin, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik açıklamaları konusundaki eleştirilerine yanıt verdi.

Hristodulidis, Hükümet’in, demokratik diyalog çerçevesinde, herhangi bir yapıcı, kanıtlanmış ve samimi eleştiriyi kabul etmeye ve ayrıca somut önerileri duymaya hazır olduğunu belirtti.

Hristodulidis, devamlı şekilde aynı sloganları üreten günlük açıklamaların, yapıcı eleştirileri teşkil etmediğini ifade etti.

Politis gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulis açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorunuyla özlü bir şekilde uğraşan bir kişinin, bu tür kabul edilemez açıklamaların, Kıbrıs Rum tarafının içerisindeki zıtlaşmayı amaçladığını bilmesi gerektiğini de söyledi.

AKEL, müzakereler konusunda yaptığı açıklamada, Rum tarafının yanlış taktiği nedeniyle, Türk “metotlarının” sürekli olarak zemin kazandığını belirtti.

AKEL açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin olumlu tavır eksikliğinin, sadece Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakerelerde izlediği taktiğin rotasını değiştirmesi durumunda göğüslenebileceğini ifade etti.

DİKO yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın al-ver sürecinin başlaması gerekliliği şeklindeki gafını eleştirmiş olsa da, gerçeğin “ver” sürecinin, geçtiğimiz Şubat ayından itibaren başladığı yönünde olduğunu belirtti.

DİKO adına açıklama yapan Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu, liderler arasındaki yemeğin Kıbrıs sorunundaki durumu düzeltmediğini ifade etti ve Kıbrıs Rum tarafının, kısa zaman içerisinde önünde olumsuz bir ikilemi bulacağı uyarısında da bulundu.

KS EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamasında Hükümet’e, “uyumaktan vazgeçmesi” çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban’ın açıklamasına ilişkin Hükümet tarafından Rum tarafının Kıbrıs sorununa ilişkin tezleri konusunda yeterli bilgilendirme veya net ifade bulunmamasının söz konusu olduğunu belirten Omiru ayrıca çok endişe verici bir olayın da söz konusu olduğunu ifade etti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis açıklamasında, Hükümet’in uyanmasını ve Türklerin verdiği ciddi mesajları alması gerektiğini söyledi.

Rum Vatandaşlık İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında ortak açıklama zemininde çözüm perspektifinin bulunmadığını ifade etti.