Alithia gazetesinde yer alan habere göre Hristodulidis, Mısır’ın MEB’inde devasa bir doğal gaz yatağı tespit edilmesini, “Kıbrıs’ın” Avrupa’nın enerji haritasında oynayabileceği rolü yükseltebilecek, olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Buna paralel olarak, hükümete enerji konularında eleştirilerde bulunanlara, sabırlı olmaları telkininde bulunan Hristodulidis, (önümüzdeki ay içerisinde- Ekim) yaşanacak gelişmelerin bunları yalancı çıkaracağını dile getirdi.

Gazeteye göre, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konu hakkında açıklamalarda bulunan Hristodulidis, bunun çok önemli bir gelişmeden ibaret olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Hristodulidis, ENI şirketinin Mısır MEB’iyle ilgili vardığı ilk sonuçların Doğu Akdeniz’in enerji açısından önemini artırdığını ve Doğu Akdeniz’in, Avrupa’ya yönelik alternatif bir enerji koridoru içerisinde daha fazla rol oynayabileceğini ifade etti.

Rum hükümetinin, Mısır’la sürekli temas içerisinde olduğunu dile getiren Hristodulidis, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün ve ondan önceki gün Mısırlı muhatabıyla telefonda uzun süren görüşmeler yaptığını söyledi.

“Mısırdaki Bakanlığın sözcüsünün, konuyu birlikte gözden geçireceklerini söylediğini” aktaran Hristodulidis, kendilerinin bunun oldukça olumlu bir gelişme olduğunu düşündüklerini yineledi.

Hristodulidis, bunun Doğu Akdeniz’in, aynı zamanda Rum kesiminin enerji haritasındaki rolünü güçlendirmekte olduğunu vurguladı.

İsrail Hükümetinin, Leviathan parselindeki yataklardan istifade edilmesi konusunun İsrail Meclisi tarafından onaylanmasını zamana bırakma kararının akabinde; hükümetin planlamalarının bundan nasıl etkilendiğinin kendisine sorulması üzerine Hristodulidis, planlamalarının normal şekilde sürdüğünü kaydetti.

Bunun İsrail’in iç meselesinden ibaret olduğunu dile getiren Hristodulidis, verilerin gün be gün değişmekte olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Hristodulidis son olarak, oldukça ciddi bir konu olan enerji konusunda, ilan edilecek çok somut bir şey olduğunda ve ilgili bütün faaliyetlerde bulunulduktan sonra, açıklamalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

BLOOMBERG’İN ANALİZİ

Gazeteye göre, Bloomberg ajansı da yaptığı analizde, Mısır’ın, İtalyan ENI şirketi tarafından ülkenin deniz bölgesinde tespit edilen süper dev doğal gaz yatağından üretilecek doğal gazın tümünü iç tüketim için saklamayı planladığını, bu durumun da Orta Doğu ve Afrika’daki doğal gaz üreticileri arasındaki rekabeti artıracağını kaydetti.

Gazeteye göre, Mısır Petrol Bakanlığı İletişim Müdürü Hamdy Abdel Aziz açıklamasında “bütün üretimin iç tüketime gideceğini” söyledi.

“MISIR’DA TESPİT EDİLEN YATAK PİYASALARI ALTÜST ETTİ”

Fileleftheros gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, ENI şirketi tarafından Mısır MEB’inde doğal gaz yatağı tespit edilmesinin akabinde, Noble ile Delek şirketlerinin hisselerinde gerileme yaşandığını, çünkü bahse konu şirketlerin Tamar yatağındaki yüzdelerinin satışıyla ilgili koşulların da köklü olarak değiştiğini haber verdi.

Gazete “Noble ile Delek’in Hisseleri Serbest Düşüşte… Tel Aviv’de Panik, Lefkoşa’da Soğuk Kanlılık- Hükümet: Ekim Ayında Gelişmeler” başlıklarıyla iç sayfadan yer ayırdığı haberinde, İsrail’in Leviathan yatağının kalkındırılması konusunda yaşanan iki yıllık gecikme yüzünden, Tel Aviv’de siyasi anlaşmazlık ve karşılıklı suçlamalar ortaya çıktığını yazdı.

Mısır’da doğal gaz yatağı tespit edilmesiyle birlikte, Tamar’ın satışı ve Leviathan yatağının kalkındırılması konusundaki olguların değişmekte olduğunu kaydeden gazete, Noble ile Delek’in Tamar’daki yüzdelerinin satışının, iki şirket için de Leviathan yatağının kalkındırılmasının finanse edilmesinin ana kaynağını teşkil ettiğine dikkati çekti.

Simerini gazetesi ise “Enerji Araştırması Yarışı” başlığıyla geniş yer verdiği derleme haberinde, ABD’den bir enerji güvenliği danışmanının, “Kıbrıs” ile Yunanistan’ın, İsrail doğal gazının ihracı için artık alternatif seçenekler arasında bulunduklarını söylediğini iletti.

“ENI ŞİRKETİ RİSK ALDI, AKDENİZ’DE YENİ BİR JEOLOJİK MODEL DENEDİ VE BAŞARILI OLDU”

Gazete “Hazinenin Kilidini Açıyorlar” başlığıyla geniş yer verdiği ve elindeki bilgilere dayandırdığı haberinde ise, Mısır’ın deniz bölgesinde, Rum MEB’indeki parsellerle komşu olan bir parselde büyük bir doğal gaz yatağı tespit edilmesiyle ortaya çıkan gelişmelerin ardından, İtalyan ENI şirketinin, Fransız Total şirketinin haklarını elinde bulundurduğu Rum MEB’indeki 10 ve 11 numaralı parsellere “göz kırparak”, Rum Yönetimiyle haberleşme kanalı açtığını yazdı.

Gazete, “bir hükümet kaynağından aldığı bilgilere” dayanarak, “dengeleri bariz bir şekilde değiştiren şeyin, İtalyan ENI şirketinin risk alması ve yeni bir jeolojik model benimsemesi olduğu; bunun geçmişte hiçbir şirket tarafından Akdeniz’de kullanılmadığı ve ilk denemesinde oldukça başarılı olduğunun ispatlandığına” dikkati çekti.

Gazete, bu enerji modelinin, “Perieratosthenis” olarak adlandırılan bölgedeki enerji hazinesinin kilidini açtığı yorumunda bulundu ve bunun Rum MEB’indeki 10, 11 ve 12 numaralı parsellere kadar uzandığını anımsattı.

Bunun tek başına her şeyi değiştirdiğini yazan gazete, Rum Yönetimiyle ilgili “asıl büyük oyununun” ise önümüzdeki haftalarda oynanacağına dikkati çekti.

Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, önümüzdeki Ekim ayında Fransız Total şirketiyle planlanmış bir görüşmesi olduğuna dair bilgiye sahip olduğunu ve eldeki yeni koşullarla birlikte bu görüşmenin kritik bir hal almakta olduğunu yazan gazete, Fransız Total’in geçtiğimiz aylarda 10 numaralı parseli terk ettiğini, 2016 yılının Şubatında da 11 numaralı parseli terk edeceğini anımsattı.

Haberde, ENI şirketinin başarılı jeolojik modelini göz önünde tutan Fransız Total’in, 11 numaralı parseli terk edip etmeme konusunda düşünceleri olduğunu ekledi.