Fileleftheros gazetesi “İfşa Bombardımanı – Müzakerelerin ‘Girilmezine’ Akıncı’dan ‘Işık’ – Lefkoşa Çoğunu Yalanlıyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelerde ele alınan unsurları açıklamaya devam ettiğini, bu durumun Kıbrıs Rum tarafında “sinir bozukluğuna sebebiyet verdiğini” iddia etti.

Gazete, Akıncı’nın açıkladığı unsurların çoğunun Kıbrıs Rum tarafınca “anlaşılan unsurlar değil müzakere edilen unsurlar oldukları” iddiasıyla yalanlandığını belirtirken Akıncı’nın Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamalarını geniş şekilde yansıttı.

Akıncı’nın açıklamasında anlaşma sonrasında oluşacak devletin isminin “Birleşik Kıbrıs Federasyonu” olmasının görüşüldüğünü söylediğini yazan gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in ise gazeteye açıklamasında “böyle bir şeyin görüşülmediğini, bunun için henüz erken olduğunu” belirterek Akıncı’yı yalanladığını belirtti.

Politis gazetesi ise haberini “Birleşik Kıbrıs Federasyonu mu Olacak? – Sözcü İsim Konusunu Yalanlıyor – Hürriyet’te Ayrıntılı Haber” başlıkları altında verirken, Rum Sözcünün Politis gazetesine de konuya ilişkin açıklama yaptığını yazdı.

Gazete, Akıncı’nın Hürriyet’e açıklamasında liderlerin federal cumhuriyetin ismini de görüştüklerini söylediğini ancak Hristodulidis’in bunu yalanladığını belirtti.

Hristodulidis gazeteye açıklamasında, “isim, bayrak ve devletin marşının, müzakerelerin sonunda ele alınacak konular olduğunu” iddia etti.

Garantiler konusuna da değinen Hristodulidis, “ilk görüş alış verişi döneminde bu konuda görüş alış verişinde bulunulmasına karşın müzakerelerde henüz konunun gündeme gelmediğini” belirtti.