Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün Rum basınında yer alan demecinin, Rum kesiminde buna ilişkin birçok yorum yapılmasına malzeme teşkil ettiği öne sürüldü.

Rum siyasi partilerini en çok rahatsız eden noktanın, “Akıncı’nın sarih nüfus ve toprak çoğunluğuyla ilgili tezinde ısrar etmesi olduğunu” iddia eden Fileleftheros gazetesi, her partinin demeci kendi tezleri temelinde eleştirdiğini yazdı.

Gazete, Akıncı’ya yönelik eleştirilerin ucunun Anastasiadis’e de dokunduğunu, çünkü bazı siyasi partilerin, Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmelerle ilgili Anastasiadis’e de sorumluluk yükleme fırsatı bulduklarını kaydetti.

HRİSTODULİDİS

Gazetenin “Yorumlara Malzeme Çıkardı” başlıklı haberine göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Akıncı’nın demeciyle ilgili yorumunda, müzakerelerin esasıyla ilgili yapılan açıklama veya demeçlerin, Kıbrıs sorununda gelişme halinde olan diyaloga yardımcı olmadığını, öte yandan Kıbrıs sorununda herhangi bir zaman çizelgesi bulunmadığını da ifade etti.

Gazeteye göre, Hristodulidis, dün bir anma töreni çerçevesinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gazeteye demecini ve tüm söylediklerini, her noktasıyla yorumlayabileceğini ancak kendisinin böyle bir harekette bulunmasının, bir ciddiyet örneği teşkil etmeyeceğini savundu.

Kıbrıs sorununun “havadan müzakere yapılması, demeçler veya süslü püslü sözlerle çözülmeyeceğini, Kıbrıs sorununun müzakere masasında çözüleceğini” öne süren Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümünü herkesten fazla isteyen Rum tarafının, yoğun bir çalışma ve yoğun bir müzakere hedefine, ciddiyetle bağlı olduğunu ifade etti.

Her şeyin ortaya çıkacak nihai sonuç tarafından değerlendirileceğini ve bunun da müzakere masasında ortaya konulan irade ve tezlere, aynı zamanda Türk tarafının iradesine bağlı olduğunu ileri süren Hristodulidis, (Akıncı’nın demecini kastederek) görüşmelerin esasını ilgilendiren bu tarz açıklama veya demeçlerin, gelişme halinde olan diyaloga yardımcı olmadığını ileri sürdü.

Kıbrıs sorunundaki zaman takvimleriyle ilgili ifadeleri yorumlaması istenen Rum sözcü, Kıbrıs sorununda zaman çizelgesi olmadığını ve sürecin tümünün nasıl ilerleyeceğinin, yalnızca ve tek olarak müzakere masasındaki diyalogun sonucuna bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Alithia gazetesine göre ise, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, bu gazeteye açıklamasında, Kıbrıs müzakerelerindeki ilerlemenin hızının düşmesinin, hiçbir şekilde önümüzdeki Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimleri yapılacak olmasından değil, geriye kalan zor konulardan kaynaklandığını söyledi.

Hristodulidis, Mayıs ayındaki milletvekilliği seçimlerinin iki liderin yürüttüğü diyalogdaki ilerlemeyle bir ilgisi bulunmadığını sözlerine ekledi.

DİSİ

DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Akıncı’nın demecini yorumlarken “düşük bir ton” kullanmayı tercih ettiğini yazan gazete, Neofitu’nun, Kıbrıs sorununun müzakere masasında değerlendirildiğini ve kamuoyu önünde yapılan açıklamalarla çözülmeyeceğine işaret ettiğini aktardı.

Gazeteye göre DİSİ Başkanı “hem fikir olmadığımız bir gidişata yönelen konular da var, ancak Kıbrıs Türk liderden garantiler ve güvenlik konusunda, Kıbrıslı Rumların da kendilerini rahat hissetmesi gerektiğini duymanın önemli bir ilerleme olduğunu düşündüğüm bazı meseleler de var” dedi.

Gazeteye göre Neofitu, “bunun önemli bir adım olduğunu” ifade etti.

AKEL

AKEL adına açıklama yapan Yorgos Lukaidis ise, Akıncı’nın demecinde söylediklerinin, kafa karışıklığına sebep olduğunu iddia etti.

Lukaidis, Akıncı’nın bir yandan Kıbrıs ve Avrupa vatandaşlarının yerleşme ve mülk edinme hakkına saygı duyulmasından bahsettiğini, diğer yandan da bunu şüpheye düşürecek ifadelerde ısrar ettiğini iddia etti.

DİKO

Gazeteye göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, “Akıncı’nın bir kez daha değişmez, ezeli ve uzlaşmaz Türk tezlerini yinelediğini, sarih çoğunluklar, garantiler, dönüşümlü başkanlık ve mülklerin kullanıcılarında ısrar ettiğini” iddia etti.

EDEK

Gazeteye göre EDEK Partisi ise açıklamasında, “hükümet, DİSİ, AKEL ve görev başındaki elit kişilerin, hangi sebeple Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olarak eşsiz bir fırsatın önünde olduğumuz konusunda ısrar ettikleri” sorusunu sordu.

ÇEVRECİLER VE VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Gazeteye göre, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi adına konuşan Yorgos Perdikis, “Akıncı’nın daha da kışkırtıcı olan tezler ortaya koymakta olduğunu” iddia ederken, Vatandaşlar İttifak da açıklamasında “Akıncı’nın demeciyle Kıbrıs sorunundaki çıkmazın teyit edildiğini” ileri sürdü.

GAZETE BAŞLIKLARI

Simerini: “Akıncı Diyaloga Yardımcı Olmuyor… Kıbrıs Türk Liderin Demecinin İçeriğiyle İlgili Bir Çok Siyasi Tepki”; Haravgi: “Akıncı’nın Açıklamalarıyla İlgili Çeşitli Tepkiler”; Politis: “Müzakerelerin Esasıyla İlgili Açıklamalar Diyaloga Yardımcı Olmuyor- Sözcü Akıncı’nın Demecini Yorumlamayı Reddetti- Averof Olumlu Noktaları Gördü”; Alithia: “Zor Konular Müzakelerin Hızının Düşmesine Sebep Oldu”