Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın AB’ye katılım müzakerelerindeki başlıklar, Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerle ilgili açıklamalarına tepki gösterdiği haber verildi.

Simerini gazetesi Bozkır’ın, Habertürk’e yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü engelleyecek bir psikoloji yaratmamak için sadece 33’üncü başlığın açılmasını kabul ettiklerinden söz ettiğini aktardı.

Muhabirin, “anlaşmanın Yunanistan ve Rum kesimi açısından diplomatik bir zafer olduğu yorumlarının yapıldığına” işaret etmesi üzerine ise Bozkır söyle konuşmuştu:

“27 ülkenin, o ülkenin (Güney Kıbrıs) üzerine çullandığı, baskı yaratıldığı bir ortam yaşandı. Anastasiadis’in durumu ‘Ben buna evet dersem kendimi Brüksel’de bırakırım. Bedenim Kıbrıs’a döner’ şeklinde tabir edilebilir. Mayısta seçimin olacağı bir ortamda böylesine bir psikolojinin doğmasına izin vermedik. Bunun şartı da hazirandan sonraki dönemde 5 faslın açılması oldu. Bir yıl içinde diğer fasılları açarak işlemleri tamamlayacağız.”

Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, Bozkır’ın açıklamalarını “işe yaramaz yorum” olarak değerlendirdiğini belirterek, bunların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Hristodulidis, “Bozkır ya da herhangi bir kişi zahmet edip de Avrupa Konseyi Başkanı ve diğer Avrupalı liderlerin açıklamalarını dinlerse, son Avrupa Konseyi’nin sonuçlarının ne olduğunu anlar” sözlerini kullandı.

Bozkır’ın Güney Kıbrıs’taki seçimlere değinmesini de yorumlayan Hristodulidis, milletvekilliği seçimlerinin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakere süreciyle bir ilgisinin olmadığını belirtti.