Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında Yönetim, Toprak ve Mülkiyet konularında siyasi anlayış bulunduğunu, müzakerecilerin de bu siyasi anlayışı, müzakerelerin çapraz yapıldığını dikkate alarak belgelere dökmeye çalıştıklarını açıkladı.

Alithia’nın  “Siyasi Anlayış Kâğıda Dökülüyor... Kıbrıs Müzakereleriyle İlgili Açıklamalar” başlığıyla manşete çektiği habere göre Hristodulidis bu açıklamayı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptı.

Rum Sözcü, “Müzakereciler, Anastasiadis ve Akıncı arasında Yönetim, Toprak, Mülkiyet konularında var olan siyasi anlayışı, müzakerelerin çapraz yapıldığını dikkate alarak belgelere dökmeye çalışacak” dedi.

Fileleftheros ise Hristodulidis’in “Yeni anayasanın yazımına başlanmadı. İki taraf müzakere çerçevesinde bulunuyor” sözünü öne çıkardı.

Gazeteye göre gazetecilerin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önceki gün üçüncü kez yeni anayasanın yazılmasından söz ettiğini hatta bu sefer 2015-2016 tarihini verdiğini hatırlatmaları Hristodulidis “Müzakere çerçevesindeyiz” dedi, şunları ekledi:

“Müzakerelerde hedeflenen, var olan siyasi anlayışın müzakerelerin çapraz yapıldığı da dikkate alınarak belgelere yansıtılmasıdır. Yani, iki konudan ikisinde birden siyasi anlayış olabilir, bir tanesine yansıtılamayabilir ve var olan başka bir siyasi anlayış ilerlemeyebilir.

Bu nedenle çapraz müzakereyi bu kadar önemli görüyoruz, müzakerelerde teşvik yaratıyor, Başkan Anastasiadis 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’na konulmasında bu nedenle o kadar ısrar etti. Anlayacağınız gibi, çözüme yaklaştığımızda,  varılacak anlaşmayla ilgili olguların yer alacağı bir anayasa yazılması gerek.”