Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, Simerini gazetesindeki demecinin bugün yayımlanan ikinci kısmında, Yunanistan karşısındaki hükümet politikalarının yanı sıra, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hidrokarbonlar konusunda “kabul ettiklerine” dair eleştirilerde bulundu.

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, doğal gaz konularının en son görüşülmesine dair sözlü anlaşmasından memnun olup olmadığının kendisine sorulması üzerine Hristofyas, bunun büyük bir konu olduğunu ve buna emin bir şekilde yanıt verebilmek için gelişmelerin içerisinde olması gerektiğini ifade etti.

Hristofyas, gelişmelere müdahil olmamasından ötürü, Anastasiadis’in hidrokarbonlar konusunda bazı ödünler verdiğini düşündüğünü ifade etti.

Bunların ne olduğunun kendisine sorulması üzerine, bunun hakkında ayrıntılara girmek istemediğini ifade eden Hristofyas, “Barbaros Hayreddin Paşa” gemisinin bölgeden ayrılmış olması olayının, Türkiye’nin bir şey almış olması gerektiği anlamına geldiğini ileri sürdü.

Gazeteye göre Hristofyas, Türkiye’nin almış olduğunu düşündüğü şeyin, şirketlerin MEB’deki çalışmalarına şu an son vermiş olmaları olduğunu belirtti.

MEB’deki araştırma programlarına yapay olarak mı son verildiği sorusuna ise Hristofyas, bu konuya girmemesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, “İnşallah gelişmeler olumludur ve tüm meseleleri süreç içerisinde değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in Yunanistan’la ilgili tavrının ise sıradan olduğunu dile getiren Hristofyas, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise konuyu diplomatik olarak ele aldığını ve en azından Yunanistan hükümetini destekliyor gibi görünmeye çabaladığını ifade etti.

Haris Yeorgiadis’in ise bir çizgi izlediğini ve bunu sınıflandırmak dahi istemediğini dile getiren Hristofyas, Yeorgiadis’in Troyka’nın “yes-man’i” olduğunu ve kurumların istediği şeylerin alkışçısı olduğunu, bunun da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Gazeteye demecinde, yayınlamaya hazırladığı kitaba da değinen Hristofyas, bu kitabın, kendisinin siyasi alandaki varlığından rahatsız olanları rahatsız edeceğini sözlerine ekledi.