Simerini gazetesi, İngiliz Devlet Arşivi tarafından açıklanan İstihbarat Teşkilatı’nın (M15 ve M16) 1942-1962 dönemini kapsayan gizli belgeleri arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili 5 dosya bulunduğunu belirterek, bunlardan yaptığı Makarios ve Grivas’la ilgili derlemeyi “Yoruldu” başlığıyla okurlarına aktardı.

M15 başkanı Tuğgeneral W.M. T. Magan tarafından hazırlanan Grivas’la ilgili bir rapordan söz eden gazete Grivas’ın günlüğünden derlenmiş bilgilere de yer verilen raporda, Grivas’ın Atina’daki X örgütüne katılımından, III. Makarios’la ilgili görüşlerine, metotlarına kadar çeşitli bilgilere yer verildiğini, III. Makarios’un (1955-59 dönemi) EOKA ile ilgili görüşlerine ilişkin çeşitli belgelere bulunduğunu yazdı.

Habere göre İngiliz devlet arşivi tarafından açıklanan belgeler; “Rumların III. Makarios’la Atina’daki istişareleri, Girvas’ın Anıları’nın hazırlıklarının perde arkası ve rahatsız edecek ve istifalara neden olacak ifadelerin çıkarılması, Kıbrıs’ın Commonwealth’e (İngiliz Uluslar Topluluğu) katılımı, mücadelenin (EOKA) Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilanından sonra yeniden başlaması düşünceleri, Grivas’ın Kıbrıslı Türklerin faaliyetleriyle ilgili tahminleri” ile ilgili.

Gazeteye göre raporda, Başpisopos III. Makarios’un 26 Şubat 1958’de, aralarında Yunanistan’da nüfuz sahibi bazı kişilerin de olduğu beraberindekilere; “Kıbrıs meselesine bir çözüm bulunması gerektiğini, çünkü Kıbrıslıların ve özellikle de şahsının mücadeleden (EOKA) yorulduğunu,  bu mücadeleye geç olmadan son verilmesi gerektiğini söylediği” belirtiliyor. “Kendi konumunun zorluklarına” da işaret eden III.Makarios konumunu, itibarını kaybetmeden değiştiremeyeceğini ancak İngilizlerin, Kıbrıs sorununa çözüm bulma konusunda samimi iseler, faaliyet alanlarının daha geniş olduğunu söyledi.

Magan tarafından kaleme alınan belgeye göre III. Makarios ayrıca Harding önerilerini kabul etmemesinin hata olduğunu, İngiltere’deki muhalefetin, İngiliz İşçi Partisi’nin vaatlerine güvenmediğini de söyledi.