Rum yetkili birimlerinin ara bölgedeki Lefkoşa eski Havaalanı’nda Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait Noratlas tipi iki nakliye uçağı saptadığı haber verildi.

Politis gazetesi “İki Noratlas Daha Bulundu… Dost Ateşi Aldılar ve Bir Daha Havalanmadılar” başlıklarıyla verdiği haberinde, 1974 döneminde Lefkoşa Havaalanı’nda elektrikçi olarak çalışan bir personelin, Rum Başkanlığı İnsani Konular Komiseri Başkanı Fotis Fotiu’nun ofisine verdiği bilginin değerlendirilmesi üzerine uçakların bulunduğunu yazdı.

İki Noratlas’ın, 21 Temmuz 1974 şafağında yapılan “Niki” operasyonunda yer aldığını ve bu sırada, içerisindeki mürettebat ve komandoların öldüğü Noratlas tipi uçakla birlikte dost ateşine maruz kaldığını belirten gazete, iki uçağın iniş yapmayı başardığını, ancak aldığı zararlardan ötürü yeniden uçmalarının mümkün olmadığını ve silahlı çatışmanın ardından gömüldüğünü kaydetti.

Edindiği bilgilere göre, kayıpların bulunmasının beklenmediğini aktaran gazete, iki uçakla ilişkili olup hayatını kaybedenlerin 1974’te toplandığını yazdı.

Gazete, Rum yetkili makamlarının, iki uçağın Yunanistan’a geri götürülüp götürülmeyeceği konusunda Yunan makamlarının yanıtını bekleyeceğini de kaydetti.

Haberde ayrıca, Yunan askeri mezarlığında 1974 yılında düşürülen Noratlas uçağının içinde olup, hayatını kaybedenlerin bulunması ve kimlik tespitlerinin yapılmasına yönelik kazıların sürdüğü bilgisi verildi.