Rum Yönetimi Başkanlığı seçimlerinde aday olan Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Politis gazetesine geniş kapsamlı bir söyleşi verdi.  

Lillikas, söyleşisinde başkanlık seçimlerinden söz ederken, Kıbrıs sorununa ilişkin soruları da yanıtladı.

Politis gazetesi, Lillikas’ın düşük oy oranıyla ilgili ne anketlerden ne de tartışmalardan ürktüğünü; bununla birlikte ikinci tura kalacağı yönünde de perspektife sahip olduğunu belirtti.

LİLLİKAS 2'NCİ TURDA KAZANACAĞINDAN EMİN 

Lillikas, bir soru üzerine, 2’nci turda sadece kendisinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis karşısında kazanabileceğini ifade etti. 

Yorgos Lillikas, siyasi liderliğin, Kıbrıs sorununa ilişkin bir çözümü müzakere etmeden halkın ne istediğini bilmesi için önleyici bir referandumun yapılmasından yana olduğunu da söyledi. 

"İKİ TOPLUMLU İKİ KESİMLİ FEDERASYON ASLINDA BİLİNMİYORDU"

Bir başka soru üzerine Lillikas, iki kesimli, iki toplumlu federasyon konusunda, kendi kitabında yazmış olduğu unsurlara değinirken, iki kesimli, iki toplumlu federasyonun olumlu ve olumsuz noktalarını, mümkün olup olmadığını ortaya koyduğunu belirtti. 

2004 yılına kadar iki kesimli, iki toplumlu federasyonu desteklediğini, bunun içeriğinin Annan Planı’yla netleştiğini kaydeden Lillikas, aslında iki kesimli, iki toplumlu federasyonun ne olduğunu bilmediklerini ifade etti. 

Yorgos Lillikas, iki kesimli, iki toplumlu federasyona karşı olan partilerin neden Lillikas’ın yanında değil de Nikolas Papadopulos’un yanında olduğuna ilişkin bir soru üzerine ise, bunun kendisine değil, onlara sorulması gerektiğini belirtti. 

"TÜRKİYE KKTC'DE TAYVANLAŞMA İSTİYOR"

Bir başka soru üzerine Lillikas, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları ve Türkiye’nin faaliyetlerinin, KKTC’nin  “Tayvanlaştırılması” modelini hedeflediğini ileri sürdü.