Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’nin ilerleme raporunun 14 Ekim’de yayınlaması gerekirken 5 Kasım’a ertelediği bildirildiği, ertelemenin dün, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’in şahsi müdahalesiyle yapıldığı öne sürüldü.

Fileleftheros Brüksel çıkışlı haberine “Rapor, Erdoğan’ın Siparişiyle Seçim Sonrasına... Ankara’yı Gücendirmemek İçin İlerleme Raporu 5 Kasım’da” başlığını attı.

Gazete Erdoğan’ın, rapor taslağında “ülkedeki temel hakların ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği ve bundan da devletin sorumlu tutulduğu çok eleştirel ifadelerden” duyduğu rahatsızlığı Juncker’e ileterek, raporun açıklanmasını Adalet ve Kalkınma Partisi’nin zarar görmemesi için 1 Kasım sonrasına bırakılmasını istediğini yazdı, özetle şunları aktardı:

“Juncker, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tek taraflı engellenen 4 müzakere başlığının açılmasında olduğu gibi bu Türk talebine de direnemedi. Komisyon başta, raporun yayımlanması için 21 Ekim’i belirlemişti ancak öğrendiğimize göre dün bunu, Erdoğan’ı gücendirmemek ve mülteci krizi meselesinde Ankara’nın işbirliğini sağlamak için 1 Kasım’daki seçimler sonrasına ertelemeye karar verdi.

Komisyon’un, Erdoğan’a misafirperverlik göstermek ve seçim öncesi zarara uğramaması için ilerleme raporunun yayınlanma zamanını peş peşe değiştirmesi daha önce görülmüş şey değildir. 

Komisyon’un gerek tamamını gerekse son 24 saat içerisinde Tayyip Erdoğan’ın talebini yerine getirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya niyetli görünen Jean Claude Juncker’i ifşa ediyor.

Komisyon Başkanı’nın Kıbrıs’ın 2009’dan beri tek taraflı engellediği Türk müzakere başlıklarının (4 tane) ileri harekete geçirilmesi direktifi vererek şahsen müdahil olduğu sonucu ortaya çıkıyor.”