Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yetkililerinin geçtiğimiz hafta ara bölgede bulunan eski “Lefkoşa Havaalanında”, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum katılımcılara, çözüm sonrası ekonomiye ilişkin görüşlerini aktardıkları bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Sadece Birleşik Ekonomiyle - Boşlukları Olmayan Birleşik Ekonomi” başlığı altında verdiği haberinde, IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin geçtiğimiz hafta düzenlenen bir seminerde Kıbrıslı Türk ve Rum katılımcılara çözüm sonrası ekonominin nasıl olması gerektiğine dair görüşlerini aktardıklarını yazdı.

Gazete, çözüm sonrası ekonomi konusunda çalışmalar yapan IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin söz konusu toplantıda, Kıbrıs sorununun çözümü anlaşmasının “boşluklar ve ihmaller içermemesi ve birleşik olması gerektiğini” vurguladıklarını yazdı.

Habere göre her iki kuruluşun yetkilileri, “çözümden sonra ekonominin bölünmüşlük unsurları barındırmaması ve iki oluşturucu devletçik arasında rekabetçi olmaması gerektiğini” vurguladılar.

Gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le cuma günü yaptığı görüşmede seminere ilişkin bilgi aktardığını  yazdı.

Haberde, IMF ve Dünya Bankası’nın çözüm sonrası ekonomiye ilişkin veriler topladıkları belirtilirken “çözüm finansörlerinin bulunabilmesinin beklenmediği, bulunsa bile miktarın sınırlı kalacağı” iddiasına  yer verildi.

Yabancıların görüşünün, “çözümün maliyetinin düşürülmesinin tazminatların azaltılmasıyla sağlanabileceği, bunun da mümkün olduğu kadar çok taşınmaz malın iadesi ve kullanıcının mal sahibine bir miktar ödeme yapması olasılığıyla mümkün olabileceği” şeklinde olduğu iddiası da haberde yer aldı.