Tornado tipi savaş uçağının Ağrotur üssüne iniş yaptığı sırada, gövdesine monteli iki füzesini iniş pistine düşürerek kendi üssünü bombalamasına ramak kalması olayının ardından Rum siyasi partiler, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte İngiliz üslerinin Ada’dan gitmesi talebini gündeme getirdi.

Simerini “Üslerin Kaldırılmasını İstiyorlar” başlıklı haberinde AKEL ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözüm çerçevesinde İngiliz üslerinin kaldırılması talebinde bulunulması gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis Kıbrıs’taki İngiliz üslerini “çok büyük bir tarihi hata, bir sömürge kalıntısı” olarak niteleyerek, bir AB ülkesinin başka bir AB ülkesinin topraklarında askeri üs bulunduramayacağını vurguladı.

Lukaidis AKEL’in Ada’daki İngiliz üslerini casusluk merkezi, NATO’nun ve İngiltere’nin çıkarlarına hizmet eden bir saldırı mevzisi olarak gördüğünü ve kaldırılmasını istediğini vurguladı, şunları ekledi:

“AKEL üslerin kaldırılması gereğinde sonuna kadar ısrar edecek. Bu hedef, Kıbrıs sorununun çözümünü başarır başarmaz uygulamaya konulacak. Vatanımızı kurtardıktan ve yeniden birleştirdikten sonra üslerin kaldırılmasını Kıbrıslı Türklerle birlikte ortaklaşa talep etmektir.”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis geçen gün cereyan eden olayın İngiliz askeri üslerinin ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiğine işaret ederek, Rum Yönetimi’nin bu konuda herhangi bir görüş belirtmemesine dikkat çekti. Perdikis “Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde İngiliz üslerinin tasfiyesi ve kaldırılması da gündeme getirilmelidir” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas İngiliz üslerini “hiçbir meşruiyeti ve egemenliği olmayan, sömürge kalıntısı” olarak niteledi ve tasfiyesinin şart olduğu görüşünü ortaya koydu. yıllardır üsler konusunun hiç açılmamasının hata olduğunu vurgulayan Lillikas  “İngilizlerle cephe açmamamız gerekir teorisi yersiz ve mesnetsizdir” vurgusunu yaptı.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris Ağrotur üssünde yaşanan olayın ciddi bir güvenlik tehdidi olduğunu ve bu konunun İngiliz üs makamlarıyla görüşülmesi gerektiğini söyledi. Üsleri ve vatandaşların güvenliğini tartışmaya açarken İngilizlerin yıllardır üslerin kullanımı için Rum yönetimine ödemediği borcunu da unutmamak gerektiğini belirtti.

Aynı gazete Tornado GR4 tipi uçağın önceki gün inişi sırasında piste düşürdüğü ancak patlamayan Birmstone tipi iki füzenin, İngiltere’den özel olarak getirilen uzman personel tarafından dün kontrollü saat 01.30’da şekilde infilak ettirildiğini yazdı.

Alithia haberi “Füzeler Üslerde İmha Edildi... AKEL ve Ekologlar Kıbrıs Sorununun Çözümünden Sonra İngiliz Üslerinin Gitmesini İstiyor” başlığıyla aktardı.