İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkıp çıkmamasının halkın oyuna sunulacağı referanduma birkaç gün kala, İngilizlerin “çıkışı” tercih etmeleri halinde Güney Kıbrıs’ın göreceği olumsuz etkilere dikkat çekiliyor.

Alithia “Çıkışın Kıbrıs’a Maliyeti Olacak” başlıklı haberinde, İngiltere’nin AB’den çıkması halinde bugün var olan; ürün, hizmet ve doğal kaynakların serbest dolaşımı artık olmayacağından Güney Kıbrıs’ın olumsuz etkileneceğini yazdı, özetle şu detayları verdi:

“Kıbrıs vatandaşları İngiltere’de ikamet edemeyecek ve çalışamayacak.  Bu çok olumsuz bir gelişmedir çünkü binlerce Kıbrıslı, iş bulmak için İngiltere’ye gidiyor.

Bunun paralelinde İngiltere’de çalışan Kıbrıslılar  artık farklı statüde olacak, muhtemelen istedikleri kadar orada kalamayacaklar.

Kıbrıs’ı ziyaret eden İngiliz turist sayısı –ki bugün toplam turistlerin yüzde 40’ını oluşturuyor- AB’den çıkıştan sonra beklenmekte olan sterlinin devalüe olması, dolayısıyla turistik paket fiyatlarının artması nedeniyle önemli ölçüde azalacak. 

İngiliz turistler dışında, Kıbrıs’ta emekli maaşlarına bağımlı yaşayan binlerce İngiliz de var. Sterlinin muhtemel devalüasyonu Kıbrıs’ta yaşayan İngilizlerin harcamalarını da, İngilizlerin Ada’ya gelişini de azaltacak. 

İngiltere’de eğitim gören binlerce Kıbrıslı üniversite öğrencisi yüksek eğitim harcı ödeyecek ve İngiltere hükümetinin AB vatandaşlarına sağladığı düşük faizli eğitim kredisine erişim sağlayamayacak. Ancak sterlinin beklenen değer kaybı nedeniyle Kıbrıslı öğrencilerin yaşam maliyeti azalacak.

İngiltere, Yunanistan’dan sonra Kıbrıs’ın ikinci ticari ortağıdır. AB’den çıkarsa, AB’nin birlik dışındaki ülkelere uyguladığı ortak dış gümrük tarifesi İngiltere’ye de uygulanacak ve Kıbrıs  İngiliz ürünlerini çok daha pahalıya ödeyecek. İngiltere pazarına giren Kıbrıs ürünleri, gümrük nedeniyle çok daha pahalı olacak.”