Fileleftheros gazetesi, Lordlar Kamarası’nın, Lord Sharkey’in sorusu üzerine Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkiler konusunu ele aldığını yazdı.

Habere göre İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Barones  Joyce Anelay, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rusya ziyareti sırasında imzaladığı anlaşmaların, mevcut anlaşmaların devamını teşkil ettiğini ifade etti.

Lord Sharkey’in dile getirdiği endişeleri reddeden Barones Anelay, Anastasiadis’in Limasol Limanı’nın askeri amaçlarla kullanılacağını açıkça reddeden açıklamalarına ve yine Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Kıbrıs toprakları üzerinde Rus askeri üssünün söz konusu olmadığı şeklindeki söylemine atıfta bulundu.

Gazete Anelay’ın ayrıca, Lord Hannay’ın “Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Ukrayna’nın güney doğusundaki politikasının, Rus hükümetinin destek vermediği KKTC’nin kurulmasıyla, hissedilir bir şekilde benzediğinin, Rum Yönetimi’ne söylenmesi belki de yararlı olurdu” şeklindeki gözlemiyle de hem fikir olduğunu yazdı.

Habere göre Anelay, üs sınırları içerisindeki bölgelerin kalkınmasına ilişkin bir soru üzerine, askeri olmayan kalkınmaya ilişkin düzenlemenin, Güney Kıbrıs ve Birleşik Krallıklar arasında bir çok alanda var olan işbirliği ve güçlü dostluk bağlarını yeniden teyit ettiğini söyledi.