Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs’taki çözüm müzakereleri konusunda İngiltere’deki Lordlar Kamarasında gerçekleştirilen bir oturumda, İngiliz Hükümetinden yetkililerin, İngiliz hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümü durumunda İngiliz Üs topraklarının bir kısmını “teslim etme” konusundaki teklifinin geçerli olduğunu yinelediklerini yazdı.

Gazete Lord Anderson’un “ilk olarak Annan Planı döneminde gündeme gelen ve 2009 yılında İngiliz Hükümeti tarafından yinelenen teklifin ‘masada olup olmadığı’ sorusuna karşılık”, İngiliz Hükümetini temsil eden Lord Stopford’un “(İngiltere) Dışişleri Bakanının 1 Haziran’da Parlamento’da, Birleşik Krallığın, Kıbrıs sorununun uygun ve kapsamlı çözümü durumunda, egemen üs bölgesi topraklarının neredeyse yarısını teslim edeceklerine dair cömert bir teklifte bulunduğunu teyit ettiğini” aktardı.

Habere göre, İngiliz Hükümetinin Lordlar Kamarasındaki temsilcisi ise yanıtında, İngiltere’nin Garanti Anlaşmasının geçerli yükümlülüklerini muhafaza ettiğini ve BM himayesindeki, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları tarafından da belirlenen, siyasi eşitliğe sahip olacak olan iki kesimli-iki toplumlu bir federasyona varılmasını amaçlayan çözüm sürecini desteklediğini ifade etti.

Gazeteye göre, İngiliz Hükümetinin Lordlar Kamarasındaki temsilcisi “bu çözümün, Kıbrıs’ın AB’ye katılımından ötürü değişmediğini” sözlerine ekledi.

Simerini gazetesi ise habere “İki Bölgeliliğe İngiliz Çeyizi… Londra Çözüm Durumunda Üslerinden Toprak Vermeyi Yeniden Teyit Etti” başlıklarıyla yer verdi.