Alithia ve diğer gazeteler, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’un dün Güney Kıbrıs’ta İngiliz Üslerini ziyaret ettiğini, daha sonra ise Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’le görüştüğünü yazdılar.

Habere göre görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalarda Fallon ve Fokaidis, Suriye ve Orta Doğu’da devam etmekte olan krize dikkat çekerek, terör tehditlerinin devam etmesinin ise Güney Kıbrıs ve İngiltere’nin işbirliğinin de devam etmesini gerekli kıldığını belirttiler.

İngiltere ile Güney Kıbrıs arasında şubat ayında imzalanan “İkili Askeri İşbirliği Programı” çerçevesinde yaşanan gelişmelerin ele alındığı görüşme sonrasındaki açıklamasında Fallon, Güney Kıbrıs’ın IŞİD’e karşı mücadelede rol sahibi olduğunu vurguladı.

Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Irak ve Suriye’ye 2 bin 913 adet görev ve 948 adet operasyon gerçekleştirdiklerini ifade eden Fallon, Güney Kıbrıs’ın katkısı olmaksızın bu kadar aktif olamayacaklarının altını çizdi.

Fallon, IŞİD’e karşı mücadelenin başarıyla devam ettiğini ve örgütün 2014 yılında sahip olduğu toprakların yüzde 40’ını kaybettiğini de iddia etti.

Ülkesinin AB’den ayrılması konusuna da değinen Fallon, AB’den çıkmalarının Avrupa’yı terk ettikleri anlamına gelmediğini, Güney Kıbrıs ve diğer AB ülkeleriyle işbirliğini arttırma girişimlerinin süreceğini vurgulayarak RMMO’nun modernleştirilmesine her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını ifade etti.

Rum Savunma Bakanı Fokaidis ise, terörizmle mücadele taahhüdünde bulunan ülkelerle işbirliğinin arttırılması gerektiğini belirterek, bu konudaki görüşlerini Fallon’a aktardığını vurguladı.

Fokaidis, İngiltere’yle ilişkilerin, Londra’ya Askeri Ataşe atanması ve Kıbrıslı Rum bir subayın İngiltere Kraliyet Savunma Koleji’nde ilk kez eğitim almasıyla daha da güçleneceğine inandığını belirtti.

Fokaidis ayrıca, görüşmede, Kıbrıs sorununa ilişkin Fallon’a bilgi de aktardı.

Öte yandan Politis gazetesi, İngiliz Savunma Bakanı Fallon’un İngiliz Üsleri’nin geleceğine ilişkin soruları yanıtsız bırakmayı tercih ettiğini yazdı.

Gazete ayrıca, AB ile BM’nin Kıbrıs’ta garantör olmasının yeterli olup olmayacağı şeklindeki bir soruya “anlaşmaya ulaşılması için elimizden geleni yapacağız” şeklinde ülkesinin bilindik tezini yineleyerek yanıt verdiğini belirtirken Türkiye’deki gelişmelere ilişkin olarak ise “darbe girişiminin sonuçlarının kestirilebilmesi için henüz erken olduğunu” söylediğini aktardı.