İngiltere’nin, mülkiyetle ilgili tazminat sürecine ilişkin çalışmalara yardımcı olmak için uzman göndermeyi teklif ettiği haber verildi.

Fileleftheros haberi “Uzmanlarla ‘Yardım Eli’... Londra Tazminatlar İçin Uzman Göndermeye Hazır... BM Troyka İle Direkt Temasta” başlığıyla manşete çekti.

Gazete perşembe günü Ada’da olan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un temasları sırasında mülkiyet ve müzakerelerin bulunduğu noktayla ilgili detayları görüşürken ülkesinin, mülkiyetle ilgili çare (takas, tazminat, iade) mekanizmasının şekillenmesine katkı koymak üzere uzman gönderebileceğini söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Rum yetkililerle görüşmelerinde en çok mülkiyet başlığı üzerinde duran Hammond hem mülkiyet, hem de çözümün ekonomik yönüne dair birçok soru sordu. Rum Yönetimi ise Kıbrıs sorunundaki bir anlaşmanın içeriğiyle ilgili görüntü henüz netleşmediğinden, çözüm maliyetinin hesaplanması için henüz erken olduğuna işaret etti.

Gazete bilgi sahibi bir kaynağın “Kıbrıs sorunundaki bir anlaşmanın ekonomik yönüyle ilgili ana mesele tazminatlar başlığıdır. Bu cevap arayan bir sorudur. Önce bağışçılar bulunmalı ancak bilindiği gibi bu dönemde zordur. Özellikle Avrupa Birliği mülteci kriziyle meşgulken...” sözünün altını çizdi.

Mülkiyet ve çözümün ekonomik yönü konularının çeşitli düzeylerde tartışılmakta olduğuna işaret edilen haberde BM ve Troyka arasında direkt iletişim hattı olduğu yolunda bilgiler bulunduğu da kaydedildi.

Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Troyka yetkililerinin, aynı zamanda Ada’da oldukları zamanlar görüşüp karşılıklı bilgi alış verişinde bulunduklarını iddia eden gazete IMF heyetinin de çözümün ekonomik yönüyle ilgili başlattığı araştırma için önümüzdeki günlerde Ada’ya geleceğini haber verdi.

Gazeteye göre IMF uzmanları önce Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’le görüşerek devletin yapısıyla ilgili görüşmeler hakkında bilgi alacak.