Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ABD’ye giderken uğradığı İngiltere’de İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüştü.

Rum basını, İngiltere’nin, Kıbrıs’ta garantör güçler oluşumuna katılmak istemediğini en resmi ağızdan dile getirdiği öne sürdü.

Alithia “İngiltere Garantörler Kadrosundan Çıkıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde dünkü görüşme sırasında Cameron’un Anastasiadis’e açıkça; ülkesinin garantör rolü oynamak istemediğini, bu konuda kararı “Kıbrıslıların” vereceğini söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis’e eşlik etmekte olan Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis görüşmenin gerçekleştiği Downing Street 10’daki Başbakanlık konutundan çıkışında “İngiltere hükümeti Kıbrıs’ın bölgedeki -Avrupa’nın enerji güvenliği alanına da yayılması gereken- güvenlikle ilgili rolüne büyük önem veriyor” dedi.

Görüşmede Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya enerji koridorundan söz edildiğine vurgu yapan gazete haberini iç sayfasında  “Garantörlük Rolünden Feragat Ediyor”  başlığı altında detaylandırdı.

BİR SONRAKİ AŞAMADA MÜZAKERE EDİLMESİ BEKLENEN BAZI BAŞLIKLARDAKİ İSTİŞARELERE DAİR BİLGİ

Anastasiadis-Cameron görüşmesinde Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, İngiltere’nin AB’de yapılmasını istediği reformlar, mülteci krizi, ikili ilişkilerin masaya yatırıldığına işaret eden Rum Sözcü Cameron’a Kıbrıs sorundaki son gelişmeler, bir sonraki aşamada müzakere edilmesi beklenen bazı başlıklara dair istişarelerle ilgili bilgi veren Anastasiadis’in Türkiye’nin yürütülmekte olan prosedürü desteklemek için şimdiden bazı somut eylemlerle destek mesajı vermesi gerektiği görüşünü aktardığını söyledi.

Cameron’un ise, ülkesinin, Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılması durumunda bir garantörler sistemine katılma arzusunda olmadığını söylediğine işaret eden Hristodulidis “Büyük Britanya garantör güç rolünün devam etmesini istemiyor, bu konuda kararın Kıbrıslılara kalmış olduğu görüşünde” ifadesini kullandı.

ESKİ VE İYİ DOST

Gazeteye göre Cameron Anastasiadis’i karşılaması sırasında, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönündeki katkılarını övdü ve onu, bu yönde elinden geleni yapmayı sürdürmeye teşvik etti. Cameron kendilerinin de eski ve iyi dostlar olarak ellerinden gelen yardımda bulunacaklarını söyledi.

Anastasiadis ise “Yeniden birleşmiş Kıbrıs, bütün bölge için, Müslümanlarla Hıristiyanların bir arada yaşama modeli olur” ifadesini kullandı.

Downing Street’teki görüşmede İngiltere hükümetinin, AB’de kalıp kalmama konusunda düzenlenecek referandum arifesinde AB içerisinde yapılmasını istediği reformlar konusu da ele alındı. Hristodulidis, bir noktada Anastasiadis ve Cameron’un ortak yaklaşım içerisinde olduğunun saptandığına ve bu konuda AB içerisinde işbirliği yapılacağına işaret etti. Bu konudaki daha detaylı görüşmenin Aralık’taki Avrupa Konseyi’nde yapılacağını söyledi.

Hristodulidis Mısır MEB’inde Zohr isimli devasa doğal gaz yatağının keşfinden sonra bölgedeki gelişmeler özelinde enerji konusunun ve bölgede kurulacak ekiplerle Doğu Akdeniz’in nasıl Avrupa’nın alternatif enerji geçidi olabileceğinin de ele alındığını anlattı.

Görüşmede iki ülkenin ekonomik ilişki perspektifleri, IŞİD tehdidinin göğüslenmesi çabası ve bunda Güney Kıbrıs’ın oynayabileceği rol de irdelendi.

“İNGİLTERE TÜRKİYE’Yİ YALNIZ BIRAKTI”

Politis haberi “Londra Da Garantiler Dışında Kalıyor... Cameron Konuya İki Taraf Karar Versin Diyor... Anastasiadis Türkiye’nin Şimdiden Eylemlerde Bulunması Gerektiğine İşaret Etti” başlığıyla manşete çekti

Gazete Yunanistan’dan sonra İngiltere’nin de garantiler sistemine katılmayarak, garantilerin devamında ısrar eden Türkiye’yi yalnız bıraktığını yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in, Türkiye’nin şimdiden somut eylemlerle prosedür lehine mesajlar vermesi gerektiği sözüyle kast ettiğinin; geçitlerin, özellikle de Derinya geçidinin açılmasını kolaylaştırması ve kayıp akıbetlerinin belirlenmesinde işbirliği yapması olduğunu belirtti.

Fileleftheros haberine “Gündemde Enerji ve Güvenlik... Cameron Anastasiadis’e Garantilere Katılmak İstemiyoruz Dedi” başlığını attı.

BRITISH GAS (BG) “RUM GAZI”NA TALİP

Görüşmede öne çıkan gündem konularının İngiltere’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki enerji ve güvenlik konularına ilgisi ile Kıbrıs sorunu olduğuna işaret eden gazete edindiği bilgilere dayanarak İngiliz BG (British Gas) şirketinin “Rum gazı” satın alma ilgisinin de görüşüldüğünü belirtti.

Habere göre Hristodulidis BG’yle ilgili konuda, diğer şirketlerin hareketlerine bağlı olarak çok yakında gelişme beklediklerine işaret etti.

RUM ÇABALARINI GÜÇLENDİREN UNSUR

Gazete İngiltere’nin anlaşma olması halinde Kıbrıs’ta garantörler sistemine katılmak istemeyişinin yeni bir şey olmadığını ancak dün Cameron tarafından yinelenmesinin, Rum Yönetimi tarafından, varılması muhtemel bir anlaşmaya garantör ülkeler sistemi eklenmesin diye harcadığı çabaları güçlendiren unsur addedildiğine işaret etti.

Türkiye’nin garantörlüğün idamesinde ısrar ettiğine de işaret eden gazete “Dün değil ama daha eskiden Londra, dikkatinin, Ada’daki askeri üslerinin idamesi üzerinde yoğunlaştığını iletiyordu” vurgusunu da yaptı.

Simerini haberi “İngilizler Garanti İstemiyor... David Cameron (Garantiler) Karar Kıbrıslılara Kalmış Diyor... Başkan Anastasiadis Kıbrıs Bütün Bölge İçin Müslümanlarla Hıristiyanların Bir Arada Yaşadığı Bir Model Olur” başlık ve spotlarıyla aktardı.