Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, İngiltere’deki temasları çerçevesinde İngiliz Başbakan Theresa May’le bir araya geldi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İngiltere ziyareti çerçevesinde İngiltere Başbakanı Theresa May’le bir araya geldiğini, görüşmede Kıbrıs sorunu, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit) ve ikili ilişkiler gibi konuların ele alındığını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis-May görüşmesi konusunda açıklamada bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, görüşmede, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü, güvenlik ve garantiler, toprak ve mülkiyet başlıkları ile bu konuların birbirleriyle ilişkilendirilmesi” konularının ayrıntılı biçimde ele alındığını belirtri. Hristodulidis, Anastasiadis’in, güvenlik-garantiler konusunda “müzakere masasına sunduğu öneri konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini” ifade etti.

Hristodulidis, İngiltere Başbakanı May’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri çok iyi bildiğini ve İngiltere’nin Kıbrıs’ta garantörlük talebi bulunmadığı şeklindeki görüşünü yinelediğini belirtti.

Habere göre, May, her iki toplum tarafından uzlaşılan ve ülkesinden istenilen her türlü rolü üstlenmeye de hazır olduğunu vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, May’le ikili ilişkiler, Brexit ve Kıbrıs sorunu konularında fikir alış verişi yapma imkanı bulduklarını; iki ülke arasında yüzyıllardan beridir mevcut bağların geçecekte de var olmaya devam edeceğine inandığını söylediğini aktardı.

Habere göre, Anastasiadis, bugün de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’la Paris’te bir araya gelecek.

Politis gazetesi ise, “AB Desteği İstiyor – Başkan Garantilere İlişkin Önerisiyle Londra ve Paris’e” başlıkları alında verdiği haberinde, Anastasiadis-May görüşmesinde İngiltere’nin Kıbrıs sorununun çözümü durumunda iade etmesi öngörülen İngiliz Üs toprakları konusunun da gündeme geldiğini yazdı.

Gazeteye göre, May, Anastasiadis’e Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la BM Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleştirdiği görüşme hakkında bilgi verdi ve görüşmede “artık güvenlik ve garantiler konusunda daha esnek olması gerektiği” yönünde görüş ortaya koyduğunu aktardı.

Haberde ayrıca Anastasiadis’in önceki akşam İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Rumların düzenledikleri etkinliğe de katıldığı ve burada yaptığı konuşmada “Kıbrıslı Türklerin endişelerini görmezden gelmeyeceğini ancak Kıbrıslı Rumlara haksızlık yapmak için Kıbrıslı Türklerin olmayan endişelerine de gereğinden fazla önem vermeyeceğini” söylediği kaydedildi.