Simerini gazetesi, Troyka’nın; işyerlerinin korunmasına, ipotekli malların satışı yasasının ödeme güçlüğü perspektifinde ertelenerek uygulanmasına, borçların kategorize edilmesine ve malın açık artırmayla satılmasından elde edilen miktarın borcun tümünü karşılamaması halinde borcun geriye kalanının silinmesine karşı çıktığını yazdı.

Habere göre Troyka, bankaların konsolidasyonla ilgili yükümlülüklerinin, kredi alacak yatırım fonları için de geçerli olmasını; borcu ödenen, fakat banka tarafından henüz şahsa devredilmeyen malların yasaya dahil edilmemesini; hukuki yardım alamayan borçlulara bu desteğin sağlanmasını; borçlunun, malının değerini belirleyecek birisinin atanmasını istememesi halinde, malının değerini kendisinin belirlemesini; bankaların ana hissedarlarına açık artırmalara katılma hakkı tanınmamasını ve Rum Meclisi’nin her 3 ayda bir Merkez Bankası tarafından bilgilendirilmesini kabul etti.

Gazete, siyasi partilerin sunduğu değişiklik önerileri arasındaki üç maddede ise belirsizliğin sürdüğünü yazdı.

Habere göre, açık artırmalardaki rayiç bedelin kaldırılması, Mali Farklılıkların Çözümü Komitesi’nin yetkilerinin artırılması ve faizi iadesi talebiyle ilgili maddenin kaldırılması konusunda Troyka tarafından herhangi bir görüş belirtilmedi.

Gazete, DİSİ dışındaki siyasi partilerin, Troyka’nın reddettiği maddelerin yasaya eklenmemesi halinde, yasaya ret oyu vereceklerini belirttiklerini yazdı.

MOODY’S KURULUŞU “KIBRIS BANKASI”NIN UZUN VADELİ MEVDUATLARINI…

Gazete, bir diğer haberinde ise, “Moody’s” uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun, “Kıbrıs Bankası”nın uzun vadeli mevduatlarını yükseliş yörüngesine oturttuğunu yazdı.

Habere göre Moody’s, ipotekli malların satışının kilit nokta olduğunu vurguladı.

İŞSİZLİKTE ARTIŞ, EKONOMİDE RESESYON

Gazete, bir başka haberinde de, Güney Kıbrıs’ta işsizliğin ağustos ayında yeniden artış gösterdiğini bildirdi.

Gazeteye göre, ağustos ayındaki işsiz sayısına temmuz ayına kıyasla 39 kişi daha eklendi ve işsiz sayısı 47 bin 865’e yükseldi. Yıllık bazda ise işsizliğin azaldığı gözlemlendi. Geçen yılın ağustos ayındaki işsiz sayısının 50 bin 948 kişi olduğu anımsatıldı.

Politis gazetesi de, İstatistik Dairesi’nin verilerine dayanarak, bu yılın ikinci üç ayında (Nisan-Mayıs-Haziran) ekonominin yüzde 2,5’lik daralma gösterdiğini yazdı.

Haberde, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) ikinci üç aylık dönemde 3,494 milyar Euro’ya gerilediği de ifade edildi.