Derinya’da 1996 yılında meydana gelen sınır delme olaylarında hayatını kaybeden Kıbrıslı Rumlar Tasos İsaak ve Solomos Solomu için dün Paralimni’deki mezarlıkta düzenlenen anma etkinliği sırasında, aşırı sağ “ELAM” (Ulusal Halk Cephesi) ve “Hrisi Avgi” (Altın Şafak) üyelerinin olay çıkardıkları haber verildi.

Simerini gazetesi “Kahramanların Anısını Kirlettiler” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, İsaak ile Solomu için dün düzenlenen anma etkinliğinin, aşırı sağ örgütlere mensup oldukları düşünülen bir grup gencin çıkardığı olaylar, hakaretler ve fırlatılan nesneler yüzünden “kirletildiğini” yazdı.

Olayların hedefinde, anma törenine katılan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Tarım Bakanı Nikos Kuyalis aynı zamanda Rum siyasi parti temsilcilerinin bulunduğunu kaydeden gazete, olayların İsaak ile Solomu’nun ailesi yanı sıra etkinlikte hazır bulunan “Konstantiya ve Ammohostu (Mağusa) Metropoliti” Vasilios’un da tepkisine neden olduğunu belirtti.

Olayların, İsaak ile Solomu’nun mezarlarında dua okutulduğu Paralimni mezarlığında gerçekleştiğini, daha sonra çelenk konulması esnasında da sürdüğünü yazan gazete, gençlerin bakanları yuhaladıklarını, kendilerine hakaret ettiklerini aynı zamanda “haydutlar”, “hain politikacılar” ve “hain federasyoncular” şeklinde sloganlar atarak federasyon çözümü karşıtı söylemlerde bulunduklarını belirtti.

İki bakanın haricinde, DİSİ ile AKEL partisi mensuplarının da İsaak ile Solomu’nun mezarlarına çelenk koydukları sırada yuhalandıklarını ve hakaretlere maruz kaldıklarını ifade eden gazete, mezarlığın içerisinde ve dışında bulunan Rum Çevik Kuvveti mensuplarının düzeni sağladıklarını yazdı.

Gazete, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile siyasi partilerin, yaşanan olayları sert bir dille kınadıklarını da ekledi.

Gazete iç sayfalardan geniş yer ayırdığı haberinde, İsaak ve Solomu’nun ailesi ile “Konstantiya ve Ammohostu (Mağusa) Metropoliti” Vasilios’un olay çıkaran gençleri, mezarlığı terk etmeye ve en azından ölülere saygı duymaya çağırdıklarını belirtti.

Olayların, bakanların mezarlığa girişiyle başladığını yazan gazete, polisin ve orada bulunanların yardımıyla gençlerin uzaklaştırıldığını ve mezarlıktaki anma etkinliğinin başladığını, daha sonra bağırmaların ve yuhalamaların devam etmesi üzerine, Metropolit Vasilios’un gençlerden, törene saygı duymalarını isteyerek, kendilerini asayişe davet ettiğini kaydetti.

Yaşanan olaylardan, İsaak ile Solomu’nun yakınlarının da oldukça rahatsız olduklarını yazan gazete, Solomu’nun babasının mikrofonu eline alıp gençleri bölgeden ayrılmaya çağırmak zorunda kaldığını belirtti.

Bunun akabinde, kalabalığın biraz sakinleştiğini ve duanın sona erdiğini yazan gazete, ancak sükûnetin çok fazla sürmediğini, çünkü mezarlara çelenk konması sırasında da kargaşa yaşandığını ifade etti.

Gazete, olay çıkaran gençlerin, bakanlara su şişesi fırlatmaktan geri kalmadıklarını da ekledi.

BAKANLARDAN KINAMA

Gazeteye göre, anma töreninin ardından konuşan ve yaşanan olayları yorumlayan Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, gönderdiği uyarı mesajında, “hiç kimsenin ama hiç kimsenin, ne yaparlar, ne söylerler ve ne gerçekleşirse gerçekleşsin, hükümetin ve devletin bu iki kahramanı anmasına engel olamayacağını” ifade etti.

Gazeteye göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise konuşmasında, anma töreninde ölüleri ve kahramanları andıklarını ve anmakta oldukları kişilere daha fazla saygı göstermekle yükümlü olduklarını düşündüğünü söyledi.

Yaşanan olayları Metropolit Vasilios’un kınadığını da yazan gazete, Vasilios’un, dün yaşananların önlenmesi çabası içerisinde, belki de İsaak ile Solomu’nun mezarlarında dua okutulmaması ihtimalinin gözden geçirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koyduğunu kaydetti.

Vasilios, İsaak ile Solomu’yu bu şekilde değil de başka bir şekilde anma şekli bulmak için yetkililerle aynı zamanda İsaak ile Solomu’nun aileleleriyle görüşeceğini sözlerine ekledi.

Gazete yaşanan olayları, Rum Yönetimi Başkanlığına vekâlet etmekte olan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile siyasi partilerin de yaptıkları açıklamalarla kınadıklarını kaydetti.

ELAM’IN AÇIKLAMASI

Gazeteye göre ELAM ise, yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, Rum bakanların takındıkları tavrın olaylara neden olduğunu, öte yandan bu olayların, halkın Kıbrıs sorunundaki entrikalarla ilgili öfkesinin bir yansıması olduğunu öne sürdü.

RUM MOTOSİKLETLİLERİN SÜRÜŞÜ

Gazeteye göre, “İsaak-Solomu Anı İnsiyatifi” Basın Sözcüsü Ksenios Kasinidis ise açıklamasında, İsaak ile Solomu’yu anmak için her yıl gerçekleştirilmekte olan Rum motosikletlilerin bu yılki sürüşünün, diğer yıllarla kıyaslandığında bunların en büyük ve en ciddisi olduğunu savundu.

Sürüşe 850 motosikletli ve bin 500 kişinin katıldığını belirten gazete, mezarlıkta düzenlenen etkinliğin ardından, motosikletlilerin Derinya barikatına sürdüklerini ve burada Rum polisinin dikkatli bakışları altında bir “anti-işgal” konseri düzenlendiğini ekledi.

Alithia gazetesi ise “Kahramanlara Saygı Duymadılar” başlığıyla geniş yer verdiği haberinde, olaylara neden olan 30-40 kişilik grubun siyahlar giyinmiş olduklarını ve bazılarının bakanlara saldırmaya dahi kalkıştıklarını ifade etti.

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanlığı’na vekâlet etmekte olan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise olaylarla ilgili kınama açıklamasında, “Demokrasinin sabote edilmesinin, tahammülsüzlüğün ve faşist tavırların, 1974 yılındaki ihanete ve trajediye sebep olduğunu söyledi ve artık ortada hoşgörü payı kalmadığını” savundu.

Gazeteye göre, yaşanan olayları kınayan AKEL partisi de açıklamasında, bu tarz faşist tavırların, ülke için tehlikeli ve yıkıcı olduğunu belirtti.

Haber Fileleftheros gazetesinde “İsaak ile Solomu’yu Anma Töreninde Yuhalamalarla Birlikte Olaylar Yaşandı… ELAM’ın Münasebetsiz Üyeleri İki Kahramanın Yaslı Ailesini Ağlattı”, Politis gazetesinde “Çılgın Fanatiklerin Garip Kınaması- ELAM’ın Şiddeti Federasyon Karşıtı Yanlış Bilgilendirmeden Besleniyor”, Haravgi gazetesinde ise “İsaak ile Solomu’nun Anma Etkinliğinde Faşist Unsurlardan Kabadayılık” başlıklarıyla yer aldı.