“Euroasia Interconnector” olarak bilinen ve İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı Girit üzerinden deniz altından elektrik kablolarıyla bağlayacak olan projenin 2017 yılında uygulanmaya başlanacağını ve projenin 2022 yılında tamamlanmasının beklendiği haber verildi.

Simerini gazetesi “Hayal Gerçeğe Dönüşüyor” başlıklı haberinde, bahse konu proje ışığındaki ilk derinlik ölçüm çalışmalarının geçtiğimiz Çarşamba günü, Limasol’da resmen başladığını duyurdu.

Derinlik ölçüm çalışmalarını, İtalyan “Gas” şirketine ait “Odin Finder” gemisinin gerçekleştirdiğini kaydeden gazete, Limasol’da gerçekleştirilen törende Güney Kıbrıs yetkilileri, İsrail ve Yunanistan’ın büyükelçileri ile İtalyan Büyükelçisi ve bazı uzmanların da hazır bulunduğunu, aynı zamanda Girit’in de törende temsil edildiğini aktardı.

Projenin, Güney Kıbrıs ile Girit’in enerji açısından izole olmamasına katkıda bulunacağını yazan gazete, projenin 2017 yılında uygulanmaya başlanıp 2022 yılında tamamlanması beklendiğini, öte yandan üç ülkeyi deniz altından bağlayacak olan elektrik hattının yaşam süresinin ise 50 yıl olarak hesaplandığını belirtti.

Gazete, projenin kendisini yalnızca 4 yılda amorti edeceğini de belirtti.

Bunun “600 kV DC’lik” bir denizaltı elektrik kablosundan ibaret olacağını ve kablonun 2000 MW’a kadar elektrik akımı taşıma kapasitesine sahip olacağını kaydeden gazete, kablonun toplam uzunluğunun 820 deniz mili, bir diğer ifadeyle 1518 km olacağını ve bunun dünyadaki en büyük deniz altı kablosu olduğunu ifade etti.

Haberde, Nikos Ligeros isimli stratejik analistin konuyla ilgili görüşlerine de yer verildi.

Gazeteye göre Ligeros, Euroasia Interconnector projesinden bahsettikleri zaman, bunun jeopolitik değerinin bilincinde olanların sayısının çok az olduğuna dikkat çekti.