İsrail devlet şirketi ve Rum şirketlerinden oluşan konsorsiyum ile Rum Sayıştay Başkanlığı arasında tuzlu su arıtma tesisleriyle ilgili anlaşmazlık çıktı. Konsorsiyumun İsrail ayağı, anlaşmazlığın çözümü için uluslararası tahkim isterken meseleye İsrail’in de “en üst düzeyde” müdahil olarak Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’e “meseleyi halledin” telkininde bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros; “30 Milyon Euro İçin Hukuk Savaşı… Sayıştay Başkanı Konsorsiyumun Taleplerini Haksız Görüyor” başlıklı haberinde konsorsiyumun, Rum Su İşleri Dairesi’nin Larnaka’daki tuzlu su arıtma tesisinin modernizasyonu, Limasol’a da yeni bir tuzlu su arıtma tesisi inşası işlerini yüklendiğini ancak süreç içerisinde mali ve diğer aşılamayan sorunlar çıktığını yazdı.

Habere göre, Rum Su İşleri Dairesi konsorsiyuma 346 bin 132 Euro ödenmesini onaylaması üzerine, Larnaka’daki tesisin su arıtmaya başlamaya 379 gün gecikmesi nedeniyle bu paranın ödenmemesi gerektiği görüşünde olan Sayıştay Başkanlığından itiraz geldi. Konsorsiyum da Su İşleri Dairesi’nin talep ettiği 3 milyon 790 bin Euro gecikme cezasına itiraz etti.

Sayıştay Başkanlığı da konsorsiyuma 346 bin 132 Euro ödediği için Su İşleri Dairesi’ni eleştirdi, Larnaka’daki tesisin modernizasyon işlerini 17 milyon Euro olarak hesaplayan konsorsiyumun şimdi 18 milyon Euro daha istediğine dikkat çekti.

Sayıştay Başkanlığı ayrıca konsorsiyumun, Larnaka’daki tuzlu su arıtma tesisinden, modernizasyon çalışmalarının sürdüğü 2 yıl boyunca su satın almadığı için uğradığı zararı gerekçe göstererek Rum Su İşleri Dairesi’nden 10 milyon Euro talep ettiğine de işaret etti.

“YUKARIDAN” TELKİN: “MESELEYİ HALLEDİN”

Habere göre, Rum Sayıştay Başkanlığı ile konsorsiyum, kimin haklı olduğu konusunda uzlaşamayınca, İsrail tarafının isteğiyle uluslararası tahkime gidilecek.

Haberde, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in İsrail ziyareti sırasında İsrailli dengi tarafından bu meselenin gündeme getirildiği ve hem İsrailli bakan hem de daha “yukarıdan” siyasi müdahalede bulunularak, “meseleyi halledin” telkininde bulunulduğu da vurgulandı.