Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, İsrail Rekabet Kurulu, ülkenin “Leviathan” isimli doğal gaz yatağında arama ve sondaj çalışmalarını geçici bir süreliğine durdurdu. Noble ve Delek şirketlerinin sert tepkisini çeken bu gelişmelerin Güney Kıbrıs’ı nasıl etkileyeceğinin ise henüz bilinmediği belirtildi.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de İsrail’deki gelişmeleri yakın takibe aldığını yazdı. Noble ve Delek şirketi yetkilileriyle dün görüşen Lakkotripis’in önümüzdeki günlerde Noble şirketinin üst düzey yetkilileriyle de görüşmesinin beklendiği vurgulandı.

Haberde, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında da konuya ilişkin sürekli görüş alış verişinin mevcut olduğu ifade edildi.

SAİPEM 10000 PLATFORMU YILBAŞINDAN SONRA “AMATHUSA” YATAĞINDA

Öte yandan, gazetenin bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde yer alan dokuzuncu parsel içerisindeki “Onasagora” yatağında yapılan ilk deneme sondajının olumlu sonuçlar vermemesinin ardından, ENI şirketinin Saipem 10000 sondaj platformunu, yine aynı parselde bulunan “Amathusa” yatağına göndereceğini hatırlattı.

Gazete, “Onasagora” yatağındaki deneme sondajından olumlu sonuç alamayan Saipem platformunun buradan ayrılmaya ve yılbaşından sonra yine aynı parselde bulunan “Amathusa” yatağında deneme sondajına başlamaya hazırlandığını yazdı.

Platform personelinin Noel ve Yılbaşı tatillerinin ardından, hali hazırda “Amathusa” yatağına varması beklenen platforma döneceklerini vurgulayan gazete, söz konusu yatakta yapılacak deneme sondajının 80 günde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.