Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Orta Doğu ülkelerinde gerçekleştirdiği ziyaretler çerçevesinde dün de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile ayrı ayrı görüştüğü haber verildi.

“Yeni Bölgesel İşbirlikleri” başlıklı haberinde, Rum kesimi ile İsrail’in yeni işbirlikleri kurmak için inisiyatifler üstleneceğini yazan Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun dün Kudüs’te, enerji başta olmak üzere bir dizi konuyu ele aldıklarını kaydetti.

Bunun yanı sıra, belli alanlarda “ad hoc” (geçici) modelinde bölgesel işbirlikleri başlatılması konusunda mutabakata varıldığını kaydeden gazete, bunun bölgedeki çeşitli ülkelerle gerçekleştirileceğini ve enerji veya insani krizlerle baş edilmesi ve bunların yönetilmesi gibi çeşitli konularla ilgili olacağını belirtti.

Gazete iç sayfadan geniş yer ayırdığı haberinde ise, Rum Yönetimi ile İsrail’in, çeşitli konu ve alanlarda eylemlerde bulunacak olan bölgesel bir işbirliği şekillendirilmesi konusunda inisiyatifler üstlendiğini ifade etti.

Anastasiadis ile Netanyahu’nun dün Kudüs’te bu konuyu ele aldıklarını kaydeden gazete, görüşmenin gündeminde enerji konusunun bulunduğunu, enerji konusunun, Mısır’ın MEB’inde “Zohr” yatağının tespit edilmesinin akabinde, yeni perspektifler açmakta olduğuna işaret etti.

ABD’ye gerçekleştirmekte olan ziyaretten dün sabah dönen Netanyahu’nun, Anastasiadis ile 15 dakikalık bir görüşme yaptığını yazan gazete, bunu iki ülkeden heyetlerle yapılan görüşmenin izlediğini ifade etti.

Görüşmede bir dizi konuya odaklanıldığını yazan gazete, bunları kısaca şöyle sıraladı;

“1. Doğal gaz yataklarından ortaklaşa istifade edilmesi konusuyla ilgili hiçbir şey görüşülmedi çünkü bu önümüzdeki günlerde teknokratik aşamada gerçekleştirilecek. Bu konuda 24–25 Kasım’da Lefkoşa’da görüşmeler yapılacak. Enerji konusuna güvenlik başlığı da dahildir ve bu konu da görüşmede ele alındı. Ancak hedeflerin başarılması için geniş çaplı bir işbirliğinde bulunulması gerektiği ortak bir tespitten ibarettir.

2. Atina’yla da istişare içerisinde, Lefkoşa’nın ev sahipliği yapacağı yeni üçlü görüşmenin zamanı kesinleştirildi. Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail arasındaki görüşme Ocak ayının üçüncü haftası yapılacak. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da 25 Kasım’da İsrail’i ziyaret edecek.

3. Görüşmede, belli alanlarda “ad hoc” (geçici) modelinde bir bölgesel işbirliğine gidilmesi konusunda mutabakata varıldı. Bu bölgedeki çeşitli ülkelerle gerçekleştirilecek ve enerji veya insani krizlerle baş edilmesi ve bunların yönetilmesi gibi çeşitli konularla alakalı olacak.

4. Başkan Anastasiadis Netanyahu’yu Kıbrıs sorunu hakkında ayrıntılı olarak da bilgilendirdi. Netanyahu müzakerelerin gidişatına ilişkin bilgi almak istedi ve farklı boyutlarla ilgili çeşitli sorular ortaya koydu. Gazete, geleceğe yatırım yapan bir işbirliği kurulduğu andan itibaren, hem çözüm için atılan adımlar, hem de bir anlaşmanın içeriğiyle alakalı olmak üzere, Kıbrıs sorununa da ilgi duyulmakta olduğunu kaydetti.

5. Ekonomi ve turizm konuları odakta olmak üzere, iki ülkenin ilgi alanına giren konular da görüşüldü. Bu çerçevede, İsrail Turizm Bakanının, Çin ve Amerika’dan ortak uçuşlar konusunun düzenlenmesi konusunun ele alınması için, Kıbrıs’ı ziyaret etmesi bekleniyor.”

Gazete, Anastasiadis ile Netanyahu’nun Orta Doğu’yla ilgili konuları da ele aldıklarını, aynı zamanda görüşmede Anastasiadis’in, Abbas ile Netanyahu’nun AB toplantısına ayrı ayrı davet edilmesine ilişkin inisiyatifinin de ele alındığını belirtti.

Gazete “Anastasiadis Mesaj Taşıyıcı” ara başlıklı haberinde ise, Anastasiadis’in, bölge ülkelerinde çeşitli inisiyatifler üstlenerek, bölgedeki gezisi sırasında “çeşitli mesajların taşıyıcısı olduğunu” da yazdı.

Anastasiadis’in ilk olarak Netanyahu’ya Filistin Devlet Başkanının mesajını ilettiğini yazan gazete, Anastasiadis’in bunun devamında da dün akşam Abbas’a Netanyahu’nun mesajını ileteceğini belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in Ürdün’ün mesajını ise Malta’daki toplantıda AB’ye ilettiğini anımsattı.

İSRAİL SON TEKNOLOJİYE SAHİP 13 UÇAĞINI RUM KESİMİNİN EMRİNE VERDİ

Yapılan görüşmelerin gündeminde, arama-kurtarma konularıyla bağlantılı olan insani krizler konusunun bulunduğunu da belirten gazete, Netanyahu’nun görüşmede, Rum Yönetimi’nin 2010 yılında İsrail’de çıkan yangına yardımlarını unutmadığını söylediğini de iletti.

Gazete bunun akabinde, Rum Haber Ajansı’nı kaynak göstererek, İsrail’in benzer şeylerle baş etmek için sahip olduğu son teknolojiye sahip 13 yangın söndürme uçağını Rum Yönetimi’nin emrine verdiğini kaydetti.

Habere göre Netanyahu, “İsrail’in yardımı istendiği takdirde uçakların yarım saat içerisinde Kıbrıs’ta olacaklarını ve bunların Rum kesiminin emrinde olduğunu” söyledi.

Alithia ise “Kıbrıs’taki Üçlü Görüşme Ayarlandı” başlıklı haberinde, Anastasiadis ile Netanyahu’nun Kıbrıs sorununu da ele aldıklarını ve Anastasiadis’in bazı konularda ilerleme yaşandığını, bunun yanında, gidişatı yakın gelecekte belli olacak olan zor meseleler bulunduğunu söylediğini de iletti.

Gazete bu konu hakkında yapılan görüşme çerçevesinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorunu çözüm çabalarındaki rolünün ele alındığını da belirtti.

Haravgi ise “Yalnızca Enerji Konusunda İşbirlikleri İstemiyorlar” başlıklı haberinde, Anastasiadis ile Netanyahu’nun dünkü görüşmelerinde, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinin enerji konusundaki işbirliğinden ortaya çıkabilecek kazançlara işaret ettiklerini aktardı.

Gazete iki liderin, yalnızca enerji alanında değil, bölge ülkelerinin mümkün olan en geniş çaplı işbirliği için çalışma konusundaki isteklerini ortaya koyduklarını da ekledi.

Haber Simerini ve Politis gazetelerinde “Yeni Üçlü Görüşme Ayarlandı” başlığıyla yer aldı.

ANASTASİADİS-ABBAS GÖRÜŞMESİ VE İMZALANAN ANLAŞMALAR

Politis gazetesi ise haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, dün gece geç saatlerde Ramallah’ta görüştüklerini yazdı.

Gazete “Filistin’e de Destek” başlıklı haberinde, Anastasiadis ile Abbas’ın “1967 sınırları temelinde, Orta Doğu’daki iki devlet çözümünün ileriye götürülmesi gerektiğini” ele aldıklarını yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis “barış, güvenlik ve karşılıklı tanınma koşulları içerisinde İsrail devletiyle yan yana birlikte yaşayacak olan bağımsız, demokratik ve egemen bir Filistin Devleti kurulmasına ilişkin desteğini” de ifade etti.

Gazeteye göre Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da konuşmasında, “Filistinlilerin İsrail işgali ve yerleşiklerin saldırgan faaliyetleri yüzünden yaşamakta olduğu zor ve katlanılamaz koşullara değinerek, AB’nin özellikle yerleşikler ve işgal altındaki Filistin topraklarından giden ürünler konusunda, Filistin karşısında takındığı tavırdan duyduğu memnuniyeti” de dile getirdi.

Filistin’in sırf müzakere etmek için müzakere etmek istemediğini dile getiren Abbas, kendilerinin tek taraflı olarak İsrail ve Filistin arasında mutabakata varılanları uygulamayı sürdüremeyeceğini sözlerine ekledi.

Görüşmelerin ardından iki taraf arasında iki anlaşma imzalandığını da yazan gazete, Rum ve Filistin Dışişleri Bakanlarının, Güney Kıbrıs ile Filistin arasında hükümetler arası bir komite kurulmasına ilişkin ortak bir bildirgeye imza attıklarını, daha sonra Kasulidis ile Filistin’in Su Konularından Sorumlu Bakanı Mazen Ghoneem arasında da Suyun İnkişafı ve Yönetimi hakkında bir mutabakat zaptı imzalandığını ekledi.

Haber Haravgi’de “Filistin’le İşbirliği Temeli… Anastasiadis’in Abbas ile Netanyahu’nun AB Toplantısında Konuşma Yapmalarına İlişkin İnisiyatifinde Sonuç Yok” başlıklarıyla yer alırken, Alithia ise habere “Orta Doğu Sorununun Çözülmesi Gerekiyor” başlığıyla yer aldı.