BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un yine Kıbrıs sorunundaki yegane fırsattan söz ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, iyi niyet misyonu rapor taslağına yer verdi.

Gazete, Ban’ın iyi niyet misyonu raporu ile UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunun, Güvenlik Konseyi üyelerine verildiğini yazdı.

Habere göre, BM Genel Sekreteri Ban, iyi niyet misyonu rapor taslağı çerçevesinde, zaman takvimlerinin bulunmamasına karşın, 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununda olumlu bir sonuca varılabileceğini dile getirdi.

Liderlere, çabalarını bağlılıkla sürdürmeleri konusunda teşvikte bulunan Ban, ayrıca liderlere, askıda bulunan konuları göğüslemeleri, görüş birliklerinin uzlaşılara döndürmeleri için her türlü çabayı sarf etme çağrısında bulundu.

Ban, UNFICYP rapor taslağında ise, önceden anlaşmaya varılan ve iki lider tarafından açıklanan belirli güven yaratıcı önlemlerin uygulanmasındaki ilerleme eksikliğine ilişkin endişesini de dile getirdi.

Cep telefonları ve elektrik şebekelerinin birleştirilmesi, Lefke-Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılmasının hayata geçirilemediğine dikkat çeken Ban, üzerinde anlaşamaya varılan tüm tedbirlerin, iyi niyetle ve gecikmeksizin yerine getirilmesi yönünde de liderlere çağrıda bulundu.

Ban, bu tür tedbirlerin, müzakereler için elverişli ortam yaratılmasına katkı sağlayacağını, ayrıca bunun Kıbrıslıların günlük yaşantısını olumlu etkileyeceğini belirtti.

Trodos yangının,  Ban’ın raporunun tamamlanmasından birkaç gün önce çıkmasına karşın, yangından ve kaçırılan işbirliği fırsatından da bahsettiğini yazan gazete, bir diplomatik kaynağın, “geçen yıl Mağusa’da çıkan yangınların ve Kıbrıs Türk tarafının yardım edilmesini ret etmesinin, hiçbir zaman rapora dahil edilmediği”  yönünde açıklama yaptığını belirtti.

Habere göre, “18 Haziran’da Trodos eteklerinde çıkan ve iki kişinin öldüğü geniş bir alanı etkileyen yangın konusunda Akıncı’nın Kıbrıs Türk yardımını sunmak için  Anastasiadis ile direkt bağlantıya geçtiği, Anastasiadis’in ise bu çabanın daha ileri götürülmesini öngörmediği” bilgisine yer verilen raporda ayrıca Akıncı’ya  katkı için teşekkür edilirken Türk katkısının gerçekleşmediğine işaret edildi.

Ban raporunda, Trodos’taki yangınlarla toplu şekilde mücadele edilmesine yönelik kaçan fırsat ışığında, Krizlerin Yönetilmesi Teknik Komitesi’nin, gelecekte, krizlerin ortaya çıkması durumunda en iyi uygulamaların hayata geçirilmesi ve yaratılması için kullanılabileceğine de dikkat çekti.

Ban raporunda ayrıca Kıbrıslı Rumların, iki Kıbrıslı Türk gence saldırılması olayına ve liderlerin bu konudaki ortak açıklamasına da yer verildi.

Gazete, rapor içerisinde, KKTC makamlarının, Kıbrıslı Rumların kiliselerdeki ayinlerine kısıtlama getirilmesi kararının ele alınması konusunda “sığ” bir şekilde hareket edildiğini yazdı.

Haravgi gazetesi, Ban’ın raporunun, 22 Aralık-30 Haziran arasındaki gelişmeleri kapsadığını yazdı.

Habere göre, Ban raporunda iki liderin, 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması amacıyla çabaların yoğunlaştırma taahhütlerini vurguladıkları 15 Mayıs 2016’daki açıklamasını da selamladı.

Ban, müzakerelerdeki ilerlemeden dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

PARTİLERDEN YORUM

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, bazı Rum siyasi partilerin, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs sorununa ilişkin rapor taslağını yorumladığını yazdı.

Habere göre, AKEL, “Kıbrıs sorununa ilişkin müzakere süreci devam ederken BM Genel Sekreteri Ban’ın, Güvenlik Konseyi’ne yönelik raporunun daha çok prosedürel içerikli olması ve sürprizler içermemesi beklenirdi” ifadesini kullandı.

AKEL, raporun en önemli unsurunun, Ban’ın, iki liderin, 2016 yılı içerisindeki çözüm arzusuna ilişkin ortak açıklamasını değerlendirerek, iki lidere, bu gidişata yönelik çabaları artırma çağrısında bulunması olduğunu ifade etti.

EDEK, Ban’ın Kıbrıs sorunundaki iyi niyet misyonu çerçevesinden çıktığını ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, Solya bölgesindeki yangının söndürülmesine katkı sağlaması şeklindeki Türk talepleri karşısındaki tutumundan dolayı eleştirdiğini savundu.

EDEK, Ban’ın, Mağusa’da çıkan yangınlarda Rum Yönetimi’nin yardımını ret eden Cumhurbaşkanı Akıncı için ise benzer tutumu sergilemediğini ifade etti.

Alithia gazetesine göre Rum Vatandaşlar İttifakı, gerek Ban’ın, gerekse BM’nin Kıbrıs’ta şekillenen gerçekler konusunda bilgi sahibi olmadığını savundu.

İttifak, ayrıca Ban’ın, Akıncı-Anastasiadis’in müzakerelerdeki “sözde” iyi ortama yönelik söylemlerini türeterek, kısa bir süre önce çıkan yangın olayıyla birlikte Güney Kıbrıs’ın iç meselelerine müdahale etme cesareti bulduğunu belirtti.

Rum Ekologlar Hareketi ise açıklamasında yangın konusundaki ifadelerine ilişkin olarak Ban’ı tek yanlı tutum sergilemekle eleştirdi.