Güney Kıbrıs’ta “Kıbrıs Üniversitesi” ile “Kıbrıs Teknik Üniversitesi”, Rum Gazeteciler Birliği işbirliğinde, 204 gazetecinin katıldığı bir araştırma yaparak Rum gazeteci profilini ortaya çıkarmaya çalıştı.

Fileleftheros dün açıklanan araştırma sonuçlarını “Siyasi Etki Yok… İki Üniversitenin Araştırmasına Göre Kıbrıslı Gazeteci Profili” başlığıyla aktardı.

Habere göre araştırmadan gazetecilerin neredeyse tamamının (yüzde 97) üniversite mezunu, yüzde 44’ünün  master, yüzde 2’sinin de doktora düzeyinde diploma sahibi olduğu sonucu çıktı. Araştırmaya katılan gazetecilerin yüzde 80’i ya gazetecilik veya iletişimle ilgili başka bir alanda eğitim gördüğünü söyledi.

Araştırmaya katılan gazetecilerin çoğunluğu (oran verilmedi), görev yaparken mesleki özgürlüğe ve özerkliğe ve ilgilendiği konuya kendi özgür bakış açısıyla yaklaşma serbestisine sahip olduğunu ifade etti.

Gazeteciler, görevlerini icra ederken kullandıklarını söyledikleri özgürlüklerine karşın  başta müdürleri, ardından kurum sahibi ve zaman darlığı ve yazı işleri müdürünün etkisi altında kaldıklarını belirtirken, birçok etkiye rağmen siyasi etkiye maruz kalmadıklarını söylediler. 

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU BİR SENDİKA VEYA MESLEKİ ÖRGÜTE ÜYE DEĞİL

Rum tarafında medya alanında çalışanların tam sayısının bilinmediği, büyük çoğunluğunun da bir sendika veya mesleki örgüte üye olmadığı belirlenen araştırmada Rum gazetecilerin yaş ortalamasının 37, 5 ve  yüzde 48’inin  ise 24-35 yaş grubunda olduğu ortaya çıktı.

Araştırma sonuçları açıklanırken, gazeteciliğin bir geçiş ve kriz döneminde olduğu, krizin ilk işaretlerinin 1980’li yıllarda alındığı, yükselen kincilik ve kurumların değersizleştirilmesi kültürü nedeniyle sonraki yıllarda devam ettiği vurgulandı.

Araştırmaya katılan 204 gazeteciden 118’inin (yüzde 58) erkek, 86’sının (yüzde 42) kadın olduğunu belirten gazete bunlardan 49’unun (yüzde 24) devlete ait, 155’inin (yüzde76) özel yayın kurumlarında çalıştığını,  araştırmanın yüzde 82’lik bölümünün yüz yüze mülakat, yüzde 15’lik bölümünün de telefon irtibatıyla, yüzde 3’ünün de internet üzerinden (soru formu doldurarak) yapıldığını kaydetti.