Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugünkü görüşmesi öncesinde dün bir araya geldiği BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye “müzakereleri yeni bir safhaya sokacak” önerilerde bulundu.

Fileleftheros “Üçlüden (Belirleme) Sonra Hızlandırma… Anastasiadis’ten BM’ye ‘Nerede Bulunduğumuzun Ortak Okunması İçin’ Öneri” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Eide’ye prosedürde uygulanmasını istediği yöntemi 4 maddede izah ettiğini yazdı, maddeleri şöyle aktardı:

“1-Yakınlaşmalar, karşılıklı anlayışlar ve anlaşmazlıklar belirlensin. Bu, müzakerelerin bütün müdahilleri tarafından yapılacak. Türk tarafının caymaları nedeniyle Anastasiadis, müzakerelerde -her görüşmenin sonunda uzlaşılacak- tutanak tutulmasını da istiyor.
2- Yakınlaşma, karşılıklı anlayış ve anlaşmazlıkların tespit edilmesinin ardından, anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulması hedefiyle (prosedürün) hızlandırma konusunda uzlaşılacak.
3-Müzakereler, uzmanlarla takviye edilecek.
4-Müzakerelere konfederasyon unsurları ‘ithal edilmesi’ çabası kabul edilmeyecek.”

Gazete Anastasiadis’in bir saatten fazla süren dünkü görüşmesi sırasında Eide’ye “bir daha İstanbul’dakiler gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni küçümseyen faaliyetleri kabul etmeyeceğinin” altını çizerek “toplumlararası müzakereler başka,  Kıbrıs Cumhuriyeti başka” dediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis görüşme sonrasında gazetecilerin “bugün bulunduğumuz noktayla ilgili değerlendirmeler farklı mı” sorusuna karşılık “tam da bu nedenle hangi konularda yakınlaşma, hangilerinde karşılıklı anlayış ve hangilerinde anlaşmazlık olduğunun tespit edilmesini istedim. Bu şekilde, bütün müdahiller, hangi noktada bulunduğumuzu ve gerek ilerlemeden gerekse ilerleme olması için gereken şartlardan söz edeceklerinde hangi istikamete yöneleceklerini bilecekler” dedi.

Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla da görüştüğünü hatırlatan gazete, görüşmesinden sonra Anastasiadis’in yakınlaşmalar, karşılıklı anlayışlar ve anlaşmazlıkların tespit edilmesiyle ilgili açıklaması sorulan Eide’nin cevabını okurlarına şöyle aktardı:

“HANGİ NOKTADA OLUNDUĞUNU AÇIKÇA GÖSTEREN YÜZLERCE BELGE VAR”

“Birçok siyah renkle yazılmış nokta (yakınlaşmalar), birçok mavi (Rum tezleri)  ve kırmızı yazılı (Kıbrıs Türk tezleri)  yüzlerce belge var. Bu sayfalarda, hangi noktada bulunduğumuza dair net bir görüntü vardır. Sayın Anastasiadis’in fikri bu yöntemin yerini almayacak çünkü müzakerelerde renk kodları (colour code) kullanılmaya devam edecek, fakat kapsamlı düzeyde bir ortak okuma olacak. Bu bir alternatif prosedür değildir, sadece liderlere, büyük resmi, toplamda nerede olduğumuzu birlikte görme olanağı tanıyacak.”

Gazete “Partiler BM’nin Üçlüsü (Belirleme) Konusunda Başkan’a Karşı… Bir Yıldır Müzakere Ediyorlar da Nerede Anlaştıklarını Bilmiyorlar” başlıklı haberinde ise Anastasiadis’in Eide’ye görüşmesinin ardından yaptığı açıklama üzerine Rum siyasi partilerinden tepki açıklamaları geldiğini yazdı.

“ANASTASİADİS YUNANCAYA EZİYET EDİYOR”

Habere göre partiler özetle şunlara dikkat çekti:

DİKO: “Bir yıldır görüşüyorlar da nerelerde anlaştıklarını bilmiyorlar mı? Başkan’ın bize, karşılıklı anlayış olduğunu söyledikleri yalan mıydı? Bu, Eide’nin ‘aslında müzakere ettiğimiz, Annan Planı’nın tekrarıdır’ sözünü doğruluyor. Anlaşılan Eide müzakereler konusunda bu yüzden sadece DİSİ ve AKEL’i bilgilendirdi.”

EDEK: “Başkan ‘taahhüt ediyorum’ ve ‘saygı duyuyorum’ kelimelerini tahrif ederek bizi Yunancaya eziyet etmeye alıştırdı. Umarız, Sayın Eide’yle görüşmesinden sonra bugün yaptığı açıklamayla ne kast ettiğini açıklar. Başkan’ın ‘yakınlaşmalar’ ile ‘karışlıklı anlayışlar’ ve ‘anlaşma’ arasındaki farkı açıkça ortaya koymalıdır ki birbirimizi anlayabilelim.”

Vatandaşlar İttifakı: “Başkan Sayın Akıncı’dan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam edeceğiyle ilgili net bir görüş almazsa, o zaman Kıbrıs Rum tarafındaki bazılarının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesi hedef ve vizyonunu taşıyan müzakerelere devam etme niyetinde olup olmadığının gerçekten tartışılması zamanı gelmiş demektir.”

Ekologlar: “Anastasiadis, Downer’in, uzlaşılanlar olduğunu düşündüklerini siyah kalemle, Kıbrıslı Rumların tezlerini veya uzlaşılanlara dair çekincelerini maviyle, Kıbrıslı Türklerinkini de kırmızıyla yazdığı yakınlaşmalar denemesinin yinelenmesini önerdi.”

Fileleftheros siyasi partilerin eleştirilerine Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un verdiği cevabı da aktardı.

Gazeteye göre, “Muhalefet partilerinin milli davamızın yönetilmesiyle ilgili eleştirilerine cevaben Başkan Anastasiadis Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çağdaş bir Avrupa devletine dönüşmesi için durmadan çalışmakta kararlılığını belirtiyor” diyen Papadopulos özetle şunları ekledi:

“Başkan milli sorunumuza en kısa zamanda Doruk Anlaşmalarına, BM kararlarına, BM ve AB ilke ve değerlerine, Ulusal Konsey’in 2009 kararına ve Kıbrıs halkının tamamı için barış ve istikrar şartları içerisinde uyum içerisinde birlikte yaşamayı garanti edecek işleyebilir ve sürdürülebilir bir çözüm bulma gerekliliğindeki ısrarını bir kez daha vurgular.”

Politis “Bugün Niyetlerini Açıklıyorlar… Liderler Prosedürü ve (Görüşme) Sıklığını Kararlaştırıyor” başlıklı haberinde liderlerin İstanbul krizinden sonra bugün yapacakları ilk görüşmede “prosedürün perspektifine dair gerçek niyetlerini açıklayacaklarını” yazdı.

Gazete Akıncı ve Anastasiadis’in “Kıbrıs sorununun yılsonuna kadar çözüm hedefinin mümkün olup olmadığının ortaya çıkması için bundan sonrası için müzakere çerçevesini belirlemesi gerekeceğini” savundu ve Anastasiadis’in Eide’den “yakınlaşmalar, karşılıklı anlayışlar ve anlaşmazlıkların tespitini” istediğini hatırlatarak “birçok şey, bugün liderlerin kararlaştıracağı görüşme sıklığına bağlı olacak” vurgusunu yaptı.

LİDERLERE, UZMAN VE HUKUKÇU TAKVİYESİ

Alithia “Yeniden Başlıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki görüşmelerine, 2016 içerisinde çözüm hedefiyle süratle ve zamanı stratejik değerlendirerek yeniden başlayacaklarını yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak liderlerin bugün, müzakerelerin bulunduğu noktayı yeniden gözden geçireceğini ve bundan sonraki görüşmelerinin sıklığını belirleyeceğini yazan gazete şu vurguyu yaptı:

“Öğrendiğimize göre, hızlandırılmış prosedür sırasında liderler, görüşecekleri konuya göre uzman ve hukukçular tarafından takviye edilecek. Bu şekilde müzakere prosedürünün süratle ilerleyeceği, karşılıklı anlayışların yakınlaşmalara dönüşüp kapatılacağı değerlendiriliyor.”

Simerini haberi “Başkan Yakınlaşmaların, Karşılıklı Anlayışların ve Anlaşmazlıkların Tespit edilmesini İstedi… Hızla Zorlara Giriyorlar” başlığı altında özetledi.