EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un, Rum Ulusal Konseyi’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgilendirme tutanaklarından, 10 ana başlıkta Annan planın öngördükleriyle birebir örtüştüğünü belirttiği bölümleri “hükümet, halkın arkasından anlaştı” diyerek sızdırması Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros “‘Annan Planının Kabulü’ 10 Emir… Marinos Sizopoulos Halkın Reddettiği Maddelerin Benimsendiği Noktaları Açıkladı… Başkan’a, DİSİ’ye ve AKEL’e Eleştiriler” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i, seçilmeden önce Rum halkına verdiği en büyük söz olan “halkın Annan planını reddetme iradesine saygı gösterme” taahhüdüne uymamakla suçlayan Sizopulos'un  “Anastasiadis’in müzakere ettiği çözüm planı Kıbrıs halkının 2004’te reddettiğiyle tamamen aynıdır. DİSİ ve AKEL de Anastaiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarına destek vererek halkı bugüne kadar sistemli olarak yanıltmıştır” dediğini yazdı.

Gazete Sizopulos’un, Anastasiadis’in Annan planını müzakere ettiğinin göstergesi olarak ortaya koyduğu 10 maddeyi özetle şöyle aktardı:

“1-Ortaklık: Annan planında, ortaklığın yenilenmesine ve bir ‘yeni iki bölgeli ortaklık’ olacağına karar verildiği belirtiliyor. Talat-Hristofyas ortak açıklamasında ‘iki bölgeli iki toplumlu, Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında belirtildiği şekliyle siyasi eşitliği olan bir federasyona taahhütlerini yinelediler. Bu ortaklık Federal Hükümet olacak’ deniliyor.

2-Artık Yetkiler: Annan planında ‘oluşturucu eyaletler, Anayasa’nın federal hükümete vermediği bütün yetkileri egemence kullanır’ deniyor, Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklamasında da ‘oluşturucu eyaletler bütün yetkilerini, federal hükümetin müdahalesi olmadan tam olarak kullanacaklar’ ifadesi kullanılıyor.

3-Oluşturucu Eyaletlerin Yetkileri: Annan planında eyaletlerin dış dünya ile ticari ve kültürel ilişki kurabilecekleri belirtiliyor. Ulusal Konsey tutanaklarına göre iki oluşturucu devletçik eğitim, kültürel, dini ve ticari anlaşma yapabilecekler.

4-Vatandaşlık: Annan planı ‘bütün vatandaşlar oluşturucu eyaletin iç vatandaş sıfatından da yararlanacaklar’ derken 2014 tarihli ortak açıklama ‘Birleşik Kıbrıs’ın bütün vatandaşları aynı zamanda ya Kıbrıs Rum oluşturucu eyaletinin veya Kıbrıs Türk oluşturucu eyaletinin vatandaşı olacak’ deniliyor.

5-Temel Haklar ve Özgürlükler:  Annan planında ‘Kıbrıs’ın tamamında serbest dolaşım ve serbest ikamet olacak’ deniliyor. Sizopulos ise ‘sadece dolaşım ve ikamet hakları tesis ediliyor’ vurgusunu yapıyor.

6-Yasama Organı: Annan planında her yasama organının 48 üyesi olacağını, Senato’da Kıbrıslı Türklerle Rumların eşit sayıda temsil edileceğini söylerken Ulusal Konsey tutanaklarından, 40 senatör (20-20) olacağı, meclisin de 48 üyeden (36-12) oluşacağı anlaşılıyor.

7-Yüksek Mahkeme: taraflardan her birinden eşit sayıda yargıç olacak, 3 de Kıbrıslı olmayan yargıç öngören Annan planından farklı olarak şimdi, başkanlık yapacak ve altın oya (eşitliği bozacak) sahip olacak bir yabancı yargıç var.

8-Mülkiyet: her iki durumda da, gerek mal sahiplerinin gerek bugünkü kullanıcıların başvuruları tanınıyor.

9-Mülkiyet Komisyonu:  Gerek Annan planında gerek bugün ‘mülkiyet komisyonu her iki taraftan eşit sayıda üyeden oluşacak’ deniliyor.

10-Kamu Hizmeti Komisyonu: Her iki eyaletten eşit temsiliyet.”

RUM YÖNETİMİ: “EDEK BAŞKANININ GÜYA AÇIKLADIKLARINI YORUMLAMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Gazete Sizopulos’un yeni açıklamaları üzerine Rum Yönetimi Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un “Kıbrıs sorununun çözüm planına vardığımız zaman, halk tam ve detaylı bilgilendirilecek. Hükümetin, EDEK Başkanı’nın güya açıkladıklarını yorumlaması söz konusu değildir. Başkan Anastasiadis Kıbrıs halkının 2004’te Annan planında yüzde 75 hayır kararına mutlak saygılı olduğunu bir kez daha ve en kesin şekilde vurguluyor” dediğini yazdı. 

AKEL: “BU DAVRANIŞI İLE ÇÖZÜM ÇABALARINA SADECE ZARAR VERİYOR”

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Sizopulos’un “bu davranışı ile sadece Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına zarar verdiği” görüşünü ortaya koydu ve “Ulusal Konsey tutanaklarını sızdırmak, kurumun işleyiş temellerini dinamitlemektir” dedi. “Hiçbir ülke milli konularını kamuoyu önünde müzakere etmez” vurgusunu yaptı.

Simerini, Sizopulos’un Annan planı ile Talat-Hristofyas, Eroğlu-Anastasiadis ve Rum Ulusal Konsey tutanaklarında yer alan ifadeleri kıyasladığı 10 maddelik karşılaştırmalı tabloyu detayıyla yayınladı, haberi “Annan Kabusu Geri Dönüyor… Sizopulos Ulusal Konsey Tutanaklarından Yeni Açıklamalar Yaptı” başlığıyla aktardı.

Politis ise Sizopulos’un tablosundaki, sadece Konsey tutanaklarıyla ilgili bölümleri “Sizopulos Geriyor… Yılmadan, Yeni Ulusal Konsey Tutanaklarıyla Yılmadan Geldi… EDEK Başkanı Başkan Anastasiadis’in Bugün Müzakere Ettiklerinin Annan Planı İle Birebir Aynı Bir Çözüm Planına Sürüklediğini Göstermeye Çalıştı”  başlık ve spotlarını kullandı.

Alithia “Sizopulos Yeni Ulusal Konsey Tutanakları Sızdırdı… Hükümet, Güya Açıklamalarla İlgilenmediğini Belirtirken AKEL, EDEK Başkanı’nın Bu Hareketiyle Ulusal Konsey’in İşleyiş Temellerini Dinamitlediğinden Söz Etti” başlığını attı.

Haravgi ise “Ulusal Konsey’in İşleyiş Temellerine Dinamit… Marinos Sizopulos Dün Yeni Tutanaklar Sızdırdı” başlığını kullandı.