Avrupa Halk Partisi Genel Sekreteri Antonio Lopez İsturiz, “Türkiye’nin, BM himayesindeki müzakerelerin son turunda Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymamaya karar vererek, AB üyesi ülkelerle ilişkilerini düzeltme fırsatını kaçırdığını, Anastasiadis’in ise çözüm için elinden geleni yaptığını” öne sürdü.

İsturiz, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelerin büyük çoğunluğunun, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ülkesi için “yüzü Doğu’ya; Rusya ve İran’a dönük yeni bir strateji belirlediği ve Kıbrıs sorununun çözümünü bu yeni stratejiye kurban ettiği” kanaatinde olduğunu da söyledi.

Alithia haberi; “Türkiye Kıbrıs Sorununu Kurban Etti… Avrupa Halk Partisi Genel Sekreteri’nden Önemli Açıklama… AP’nin En Büyük Partisi Müzakerelerdeki Çıkmazın Sorumluluğunu Türkiye’ye Atıyor… Ankara’nın Avrupa Perspektifinin Kıbrıs Sorunundan Geçtiği İzahında Bulunuyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
 

Habere göre; Avrupa Halk Partisi’nin, Türkiye gündemiyle düzenlenen ve Erdoğan ve Türkiye ile ilgili karar alınan son iki zirve toplantısına katılan İsturiz KİPE’ye açıklamasında, “Türkiye’nin Avrupa süreci Kıbrıs sorununun çözümünden geçer” iddiasında bulundu. İsturiz, “demokratik değerlerinden kayan ülke” diye nitelediği Türkiye’den “fazla bir şey beklenmemesi gerektiğini” öne sürdü.
 

İsturiz, Avrupa Halk Partisi’nin 2 hafta önceki son zirve toplantısında Crans - Montana sürecinin masaya yatırıldığını belirterek, “Nikos Anastasiadis’in yaptığı müzakerelere desteğimizi yeniden teyit ettik” dedi, şunları ekledi:
 

“Yalnız Avrupa Halk Partisi Başkanı değil, bütün devlet başkanları, başbakanlar ve üyeler Nikos Anastasiadis’in elinden gelenin en iyisini yaptığı ancak maalesef Türkiye’nin bölgeyle ilgili, öncelikle Kıbrıs daha sonra da bütün Avrupa için hoş olmayan farklı bir ajandası olduğu görüşünde”
 

Crans - Montana’yı kast ederek, “son müzakereler sırasında Türkiye’den bir hareket beklediklerini ancak bekledikleri hareketin gelmediğini” söyleyen İsturiz, “Türkiye-Avrupa ilişkilerini ancak Kıbrıs için iyi bir çözüm düzeltir, çözümsüzlük ise AB üyesi çoğu ülke kamuoyunun Türkiye’yle ilgili olumsuz hislerini kötüleştirir kanaatindeyiz” dedi.

İsturiz, Avrupa Halk Partisi üyesi AB liderlerinin tezini ise özetle şu cümlelerle aktardı:

“Bizim açımızdan ana sorulardan biri Kıbrıs sorunudur ve Başkan Anastasiadis’in halihazırda birçok önemli taviz verdiğini ve gerçekten çözüm bulmak istediğini biliyoruz. Fakat Türkiye’nin yaptığı bize göre sadece sürpriz değil, hayal kırıklığıydı. Her şey normal ve yolunda gidiyordu ve müstesna bir dinamik vardı. Erdoğan geleceği görmeyi, 40 bin askerini Ada’dan çekmeyi reddedince bu dinamik kayboldu. Bu, Avrupa’da Türkiye’nin etrafına örülen güvensizlik duvarına bir taş daha koydu.”