Politis ve diğer gazeteler, İtalya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Andrea Cavallari ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün bir araya geldiklerini, İtalyan ENI şirketinin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan “Supia” yatağında sondaj çalışmaları yapacağı sırada Türkiye’nin tepkisi üzerine geri adım atması konusunun da görüşmede gündeme geldiğini yazdılar.

Gazete, “İkiniz Aranızda Anlaşın – İtalya’nın Kıbrıs Büyükelçisi MEB Konusunda Geveledi” başlıkları altında verdiği haberinde, İtalyan Büyükelçi Cavallari’nin dün Andros Kiprianu’yla görüşmesinin ardında yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki doğal gaz konusunun “iki toplumun kendi aralarında çözmeleri gereken bir konu olduğu” ifadesini kullandığını yazdı.

Cavallari’nin bu ifadesiyle, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde iki toplum arasında çözülmesi gereken bir sorun olduğunu kabul etmiş olduğu yorumunda bulunan gazete, Cavallari’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti ve egemenlik haklarına ise hiç değinmediğini” vurguladı.

Cavallari açıklamasının devamında, ENI’nin bağımsız bir şirket olduğunu, bu yüzden onların adına konuşamayacağını ancak bildiği kadarıyla “Kıbrıs’taki işlerine kendilerini adamış olduklarını” söyledi.

Cavallari ayrıca, Kıbrıs sorununun da görüşmede ele alındığını sözlerine ekledi.

KİPRİANU:” DOĞAL GAZ SORUNUNUN DOĞRU ÇÖZÜMÜ KIBRIS SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMASI”

Öte yandan Kiprianu ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlaması gerektiğini anlamaları çağrısında bulundu.

Kiprianu, doğal gaz konusunun doğru şekilde ele alınmasının ancak Kıbrıs sorununa doğru çerçevede çözüm bulunmasıyla mümkün olduğunu belirtti.