Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (PRIO) Güney Kıbrıs’taki merkezinin, “Atlantic Council”, “Friedrisch-Ebert-Stiftung”, “Instituto Affari Internazionali” ve “Strata Insight” kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde dün “Doğu Akdeniz’deki Doğalgazın Geleceği” konulu bir uluslararası konferans düzenlediği bildirildi.

Politis gazetesi, “Türkiye İçin Uygun” başlıklı haberinde, ülkenin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye’ye doğal gaz nakledilmesinin şimdilik Doğu Akdeniz doğal gazı için en uygun seçim olduğunu ancak doğal gazın şu an Türkiye veya Mısır üzerinden Avrupa piyasalarına ihracının, ticari açıdan sürdürülebilir bir seçenek olmadığını yazdı.

Bunun konferanstan çıkan temel sonuçlardan biri olduğunu yazan gazete, konferans sırasında, doğal gazın sıvılaştırılması için yüzer bir tesis meydana getirilmesine ilişkin olarak var olan iyi perspektiflere işaret edildiğini de kaydetti.

Gazeteye göre, konferanstaki birinci panelin açılış konuşmasını yapan Atlantic Council üst düzey üyelerinden Haralambos Ellinas, doğal gazın uzun vadede yüzer bir sıvılaştırılmış doğal gaz ünitesi aracılığıyla taşınmasının ciddi bir seçenek teşkil ettiğini çünkü diğer seçeneklerin uluslararası alandaki düşük petrol fiyatları yüzünden sürdürülebilir olmadıklarının görüldüğünü belirtti.

Gazeteye göre, Türkiye ile İsrail’in yeniden yakınlaşmasına da değinen Ellinas, bunun İsrail’in Leviathan parselinden Türkiye’ye doğal gaz ihraç edilmesinin yolunu açtığını ve şu an bu amaca yönelik görüşmeler yapıldığını söyledi.

Gazeteye göre, Atlantic Konseyi adına konuşan John Roberts ise Doğu Akdeniz doğal gazının Türkiye’ye gittiğini görmek istediğini çünkü böyle bir şeyin Kıbrıs sorununda çözüm anlamına geleceğini kaydetti.

ENI Cyprus Ltd şirketinin idari direktörü Alessandro Barberis ise konferansta yaptığı açıklamada, ENI şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan doğal gaz yatakları için çıkılan üçüncü tur ruhsat ihalesinde teklif sunduğu yataklarla ilgili perspektiflerin, cesaret verici göründüğünü söylediğini iletti.

Mısır’daki Zohr yatağıyla keşfe de değinen Barberis, bunun bölgeyle yeni bir dönemin başlangıcını teşkil ettiğini ifade etti.

Sözde Rum MEB’indeki parseller için çıkılan ihalenin sonuçlarının sabırsızlıkla beklendiğini de dile getiren dile getiren Barberis, kimsenin bulunacak rezervlerin Zohr yatağındakine benzer olup olmayacağını bilemeyeceğini dile getirdi.

Barberis, sözlerinin sonunda, yeni bir Zohr görmedikleri ancak perspektifler gördüklerini sözlerine ekledi.

Haber, Haravgi’de “Türkiye veya Mısır Üzerinden Doğal Gaz Taşınması Sürdürülebilir Değil”; Alithia’da “ENI Yeni Bir Zohr Değil Ancak Perspektifler Görüyor”; Fileleftheros’ta “ENI: 3’üncü Tur İhaleyle İlgili Perspektifler Cesaret Verici”; Simerini’de ise “Doğal Gazın Geleceğiyle İlgili Senaryolar” başlığıyla yer aldı.