İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, “mantıklı olan şeyin, güvenlik konusuyla ilgili tartışmanın büyük resme bakması ve bölgedeki bugünkü güvenlik ortamını, daha geniş bir bağlamda incelemesi olduğunu” söyledi.

Fileleftheros gazetesi “Güvenlikle İlgili Müdahale… İngiliz Dışişleri Bakanı: Karar Vermek İki Tarafa Bağlı” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, dün akşam Güney Kıbrıs’a gelen ve bugün adada bir dizi temasta bulunacak olan Johnson’un, güvenlik konusunun, Kıbrıs’ta gerçekleştireceği temasların gündeminde olacağını söylediğini iletti.

Gazeteye göre İngiliz Bakan, “bu önemli başlıkta, karar vermenin iki tarafa bağlı olduğunu” da vurguladı.

Gazeteye demecinde, adada bulunması dolayısıyla ileteceği mesajın “uluslararası toplumun müzakerecileri desteklediği ve süreçte mutlu bir son görmeyi istedikleri” şeklinde olduğunu dile getiren Johnson, İngiliz Üsleriyle ilgili bir soruya karşılık ise “Üslerin yalnızca Birleşik Krallığın güvenliğine değil, bölgenin tamamının istikrarına katkıda bulunmakta olduğunu” ifade etti.

Johnson, İngiltere’nin “Kıbrıs sorununun çözümü durumunda İngiliz Üs topraklarının neredeyse yarısının (Birleşik Kıbrıs’a) tahsis edilmesi” konusundaki teklifini de yineledi.

“Bu teklifin masada olduğunu” ifade eden Johnson, “bunun bir çözüme varılmasında, önemli bir İngiliz katkısından ibaret olacağını” dile getirdi.

Ülkesinin İngiltere’nin AB’den çıkışına (Brexit) oy verdiğini, ancak hiçbir durumda Avrupa’yı terk etmeyecekleri konusunda ise net olduklarını dile getiren Johnson, Avrupa-Türk meseleleri konusunda ise Türkiye’deki reformları destekleyeceklerini söyledi.

İngiltere ile “Kıbrıs”ın dostluğunun, çok eski olduğuna da işaret eden Johnson, Birleşik Krallık ile Rum Yönetimi’nin el-ele savunma ve güvenlik de dahil olmak üzere bir dizi konuda çalışmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Gazete “Güvenlikle İlgili Mesaj” başlığıyla iç sayfadan, Johnson’un gazeteye demecinde “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın güvenliği için gelecekte ne çeşit düzenlemeler arzu ettiklerine karar vermenin, iki tarafa bağlı olduğunu” söylediğini iletti.

Ülkesinin destekleyici role sahip olduğunu de dile getiren Johnson, gerekli görüldüğü takdirde ve her daim liderlerle istişare içerisinde, yardımda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Müzakere sürecinde kritik bir dönemde bulunulduğunu kabul ettiğini ve şu an burada bulunmaktan memnun olduğunu dile getiren Johnson, vermek istediği mesajın “uluslararası toplumun müzakerecileri desteklediği ve süreçte mutlu bir son görmek istedikleri şeklinde olduğunu” yineledi.

(Süreçte) zorluklar bulunduğunu, ancak bunun caydırıcı olmaması gerektiğini de dile getiren Johnson, iki liderin kısa zaman içerisinde, Mont Pelerin’de yaşanan gelişmelerin ardından devam etmek ve daha fazla ilerleme sağlamak için bir yol bulacaklarını umduğunu ifade etti.

Bu sürecin “Kıbrıslılara” ait olduğunu da ifade eden Johnson, İngiltere’nin “Kıbrıs”ın en yakın dostlarından biri olarak bu süreçte destekleyici role sahip olduğunu söyledi.

Johnson, İngiltere’nin güvenlik konusundaki başlıca “ilgisinin” Kıbrıs’ın bölünmesine son verecek olan bir çözüme varılması için, süreci desteklemek olduğunu da söyledi.

Alithia ve diğer gazetelerin haberine göre ise, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dün adaya hareketinden önce yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunundaki bütün müdahil taraflardan daha fazla esneklik ve yaratıcılık istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Johnson “bunun çözümle ilgili müzakerelerde önemli bir an olduğunu ve her iki liderle yapacağı görüşmeler için sabırsızlandığını” ifade etti.

Son aylarda müzakerelerde varılan ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığını ifade eden İngiliz Bakan, iki müzakere grubunun bağlılığını ve kararlılığını, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in cesaretli liderliğini de selamladı.

Bütün müdahil tarafların daha fazla esneklik ve kararlılığıyla, bir çözümün mümkün olduğuna inandığını da dile getiren Johnson, Birleşik Krallığın mevcut çözüm sürecini tam anlamıyla desteklediğini ve Kıbrıs’a kalıcı barış gelmesi için herhangi bir şekilde yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, “Johnson’un, Birleşik Krallığın Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin Kıbrıs aidiyetli sürece ilişkin desteğinin bir göstergesi olarak Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olduğu” da ifade edildi.

Gazeteye göre, Birleşik Krallığın “Kıbrıs” ile güçlü ve önemli bir ilişkisi bulunduğunu da belirten Johnson, bunun önümüzdeki yıllarda daha fazla güçleneceğine inandığını sözlerine ekledi.