İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un, dün adada gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiği de ifade edildi.

Simerini gazetesi “Kasulidis: Türk Ordusu Çözümün İlk Gününden İtibaren Adadan Çekilemez” başlıklı haberinde, Kasulidis’in “Türk Ordusu’nun çözümden sonra adadan çekilmesi için gerekecek zamanla” ilgili bir soruyu yanıtladığını yazdı.

Gazeteye göre Kasulidis, Johnson ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada “Türk Ordusu veya herhangi bir Ordu’nun çözümün ilk gününden itibaren adadan çekilmesinin mümkün olmadığını” ifade ederek, “geriye kalanların ise müzakerelerin konusu olduğunu” ifade etti.

Gazeteye göre Johnson ise Kasulidis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada “İngiltere’nin garantiler konusuyla ilgili istikrarlı çizgisinden herhangi bir sapma olmadığını” belirtti.

Gazete “Esneklik Tavsiyesinde Bulundu… Birleşik Krallık İçin Özel Bir Rol Aramıyoruz” başlıklarını kullanarak ise, habere iç sayfalarından geniş yer verdi.

Gazeteye göre, Kasulidis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, garantiler ve güvenlik konularını ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Johnson, “güçlü tezlerinin, bunun Kıbrıslılara ait bir süreç olduğu ve Birleşik bir Kıbrıs için hangi düzenlemeleri istediklerine karar vermenin, iki tarafa bağlı olduğu yönünde olduğunu” söyledi.

Birleşik Kıbrıs için özel bir rol arzusunda olmadıklarına işaret eden Johnson, iki taraftan da daha fazla esnek ve yaratıcı olmasıyla, çözüm bulunabileceğini ve geriye kalan zorlukların da aşılabileceğini dile getirdi.

Johnson İngiltere’nin yapabileceği her şekilde destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.

Gazeteye göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise açıklamasında, yapılan görüşmelerde Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili çabaların gidişatını, ikili ilişkileri ve İngiltere’nin AB’den çıkma kararını (Brexit) ele aldıklarını söyledi.

Kasulidis, Birleşik Krallığın Kıbrıs sorunu çözüm çabalarına yardımcı olma teklifine ise teşekkür etti.

İki bakanın önce baş başa görüştüklerini yazan gazete, bunun iki bakanın himayesindeki heyetler arası resmi görüşmelerin izlediğini yazdı.

Gazeteye göre Johnson açıklamasında, dün sabah Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği yapıcı görüşmelerin ardından, Kasulidis ile mükemmel bir görüşme yaptığını söyledi.

Açıklamasında Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler sırasında çeşitli konuların çözümlenmesi çabasında meydana gelen ilerlemeyi ele aldıklarını dile getiren İngiliz bakan, son aylarda yaşanan ilerlemeden ötürü de memnuniyet belirtti.

Johnson buna paralel olarak liderler ve iki tarafın gösterdiği kararlılık ile cesareti de selamladı.

Birleşik Krallığın yardıma hazır olduğunu yineleyen Johnson, müzakerelerin bu noktaya ulaşması için, hali hazırda zorluklarla dolu çok iş yapıldığını söyledi.

Buna paralel olarak, herhangi bir müzakerenin sonuna yaklaşıldığında, zorlukların başladığını da ifade eden Johnson, iki taraftan da daha çok esneklik ve yaratıcılıkla çözüm bulunabileceğini ve geriye kalan zorlukların da aşılabileceğini yineledi.

Gazeteye göre İngiltere’nin AB’den çıkması (Brexit) konusunda ise Johnson, ülkesinin AB Anlaşmalarından çıkabileceğini, ancak Avrupa’dan çıkmadığını dile getirdi.

Johnson, Avrupa’daki dostlarına ve kuşkusuz “Kıbrıs’a” yönelik taahhütlerini terk etmediklerini de dile getirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gittikçe güçleneceğine inandığını da söyleyen Johnson, iki ülkenin güçlü ve yakın tarihi ilişkilere sahip olduğunu dile getirdi.

İngiltere’nin AB’den çıkışı bir gerçeklik teşkil ettiğinde, İngiliz Üslerinin Kıbrıs’taki tam statüsünün ne olacağı konusundaki bir soruya yanıtında ise Johnson, Brexit’in sonucunda, İngiliz Üslerinin statüsünde herhangi bir farklılaşma olmasını görmediğini söyledi.

Johnson, bölgenin güvenliğine yardımcı olmak ve bunu garantilemek konusunda yararlı olmayı sürdürmeyi sağlamak için, Kıbrıs’taki dostlarıyla çalışmalarının çok önemli olduğunu da dile getirerek, İngiliz Üsleri bunda rol oynadıkça, bunun faydalı olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

KASULİDİS

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise açıklamasında, Johnson’un (dün sabah) Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldiğini ve Anastasiadis’in kendisini kısa zaman önce İsviçre’de gerçekleştirilen müzakerelerin sonuçları ve önlerinde bulunmaya devam eden zorluklar konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Johnson ile Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili çabaların gidişatını ve Birleşik Krallığın yardımcı olma konusundaki teklifini ele almayı sürdürdüklerini ifade eden Kasulidis, görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığını da dile getirdi.

ANASTASİDİS-JOHNSON GÖRÜŞMESİ

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise Johnson ile görüşmelerini ve Johnson’un İngiltere’nin Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini terk etmeyeceği yönündeki sözlerini yorumlayarak, “İngiltere’nin, Kıbrıs sorununa tabi ki her daim uluslararası hukuk ve AB ilkeleri çerçevesi içerisinde, kabul edilebilir bir çözüm bulunması konusunda muhafaza ettiği ilgisini anladığını” ifade etti.

Anastasiadis Johnson’u Kıbrıs sorunu hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirdiğini ekledi.