Fileleftheros gazetesinin “Normların Temeli Çiğnenemez – Juncker Anlaşmanın AB’ye Sorun Yaratmaması Gerektiği Mesajını Veriyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs’ta temaslarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in muhataplarına, AB normlarının “özüne ilişkin sapmaların kabul edilemeyeceği” mesajını verdiğini iddia edildi.

AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü anlaşmasında birliğin işleyişine engel olacak ihlallerin olmasını kabul etmediğini iddia eden gazerte, Juncker’in Kıbrıs sorununun özünü bilmediğini ancak ilkeler üzerinde durduğunu yazdı.

AB temsilcisi olarak atanan Pieter Van Nuffel’in rolünün tam olarak ne olacağının süreç içerisinde kesinleşeceğini belirten gazete, Nuffel’in müzakerelerde ele alınanlar konusunda tam bir bilgilendirmeye tabi tutulacağını ancak AB normlarına uyum konusunu gündeme geldiğinde müzakerelere çağırılacağını savundu.

Tüm bunlara karşın AB’nin 41 yıldır çözümsüz olan Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözüme, diğer üye devletlerde geçerli olmayan bazı maddeler olsa dahi, engel olmasının beklenmediğini belirten gazete, “Bu yüzden tüm AB’de geçerli hak ve düzenlemeler konusunda müzakerelerde anlaşmaya varılması gerektiğini” öne sürdü.

Gazete ayrıca komisyon uzmanlarının, Kıbrıslı Türklerin çözüm sonrasında AB’ye uyumlarının ele alınacağı BM çatısı altındaki “AB Ad Hoc komitesine” de katılacaklarını belirtti.

Öte yanda AB Komisyonu Başkanı Juncker dün Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru ve siyasi parti başkanlarıyla görüştü, ardından da Rum meclisine hitap etti.

Habere göre, Juncker, “Kıbrıs sorununu çözmek için büyük bir fırsata sahip olunduğunu” belirterek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya “gösterdikleri cesaret ve kararlılıklarından ötürü” teşekkür etti.

Olası bir çözümün getireceği siyasi, ekonomik ve kültürel faydalarının görülmesi gerektiğini vurgulayan Juncker, geçmişin geleceğe engel olmaması gerektiğinin de altını çizdi.

“TÜRKİYE’NİN TUTUMU YAPICI”

Konuşmasında, Türkiye’nin bir anlaşmaya varılabilmesi için gösterdiği “yapıcı işbirliğine” vurgu yapan Juncker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la temasta bulunmayı sürdüreceğini belirtti.

Juncker, Ankara Protokolü’nün uygulanması konusundaki yükümlülüklerinin Türkiye’ye sürekli hatırlatılması gerektiğinin altını çizdi.

Kıbrıs’ın yeniden birleşme sonrasında da tek başına bırakılmayacağını ifade eden Juncker, ülkenin yeniden birleşmenin etkileriyle baş edebilmesi konusunda AB’nin yardım edeceğini sözlerine ekledi.

OMİRU: “SAPMALAR OLAMAZ”

Gazete, Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru’nun da Juncker’in katıldığı oturumda konuşma yaptığını ve “çözümün, birincil hukuk teşkil edemeyeceğini, bunun Katılım Anlaşmasının 10. protokolüne aykırı olduğunu” iddia etti.

Omiru, konuşmasında “Kalıcı sapmaların da söz konusu olamayacağını ve çözümün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini sağlaması gerektiğini” savundu.

PARTİLERLE ORTAK GÖRÜŞME

Gazete, Juncker’in dün ayrıca Rum siyasi parti başkanlarıyla ortak görüşme gerçekleştirdiğini ve partilerin Kıbrıs sorunu ve ekonomi konularındaki görüşlerini dinlediğini yazdı.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Juncker’in çözüm sonrasında AB’nin desteğine ilişkin açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, “çözümün, AB ilkeleriyle uyumlu olacağı” şeklindeki sözlü ifadelerin kendileri için yeterli olmadığını; yeniden birleşen devletin temel hak ve özgürlüklere saygı gösteren fonksiyonel bir devlet olmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

AB EKONOMİ POLİTİKASI PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan Juncker’in Rum meclisinde konuşma yaptığı sırada 19 örgütten oluştuğu belirtilen “Toplum Tepki Gösteriyor ve Talep Ediyor” isimli platform, Rum meclisi önünde toplanarak uygulanan kemer sıkma politikalarını protesto etti.

Habere göre, AB’nin ekonomi politikalarını protesto eden eylemciler, Güney Lefkoşa’daki “Avrupa Evi” önünde toplandı ve Rum meclisine yürüdüler ve.