AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in bugün adada gerçekleştireceği temaslarda Kıbrıs sorunu ve AB’nin katılımının ön planda olacağı bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, AB Komisyonu Başkanı Juncker’in bugünkü temaslarına ilişkin programına yeniden yer verirken, Juncker’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le gerçekleştireceği görüşmede Kıbrıs sorununun yanı sıra ekonomi, AB ve AB’nin bölgesel politikaları gibi konuların da ele alınacağın yazdılar.

Anastasiadis-Juncker görüşmesinde Rum Dışişleri ve Enerji bakanlarının da hazır bulunacağını belirten gazete, Juncker’in Anastasiadis’le görüşmesinin ardından KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncıyla görüşeceğini vurguladı.

Juncker’in Kıbrıs Türk parti liderlerini de “tanıyacağını” belirten gazete, “Kıbrıs Türk tarafının, Juncker’in temasları sırasında KKTC’nin sembollerinin olmayacağı konusunda da garanti verdiğini” iddia etti.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI’YLA GÖRÜŞME

Gazete, Juncker’in ayrıca, bu akşam adaya gelmesi beklenen İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond’la da görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün konuya ilişkin açıklamasında Juncker’in ziyaretinin önemine dikkat çekerek, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çözümden sonra da AB üyesi olmayı sürdüreceğini, bu yüzden AB içerisinde de sonuç getirici şekilde fonksiyonel olmayı sürdürmesinin önemli olduğunu” belirtti.

JUNCKER PROTESTO EDİLECEK

Gazete bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’ta çok sayıda örgütün katılımıyla oluşturulan “Toplum Tepki Gösteriyor ve Talep Ediyor Platformu’nun” yarın Rum Meclisinde konuşma yapması beklenen Juncker’i meclis binası önünde protesto edeceklerini yazdı.

Habere göre platform üyeleri “toplumsal eşitsizlik, fakirlik ve kemer sıkma politikalarının değil ilkelere dayalı bir AB talebiyle” yarın saat 11:00’da Rum meclis binası önünde toplanarak gösteri düzenleyecek.