Avrupa Komisyonu Başkanı’nın, önceden 15-18 Temmuz olarak planlanan ziyaret gündeminde “yatırımlar ve Kıbrıs sorunuyla ilgili Juncker Planı” bulunacağını kaydeden Alithia “Yunan krizi yalnız Euro’yu değil Avrupa’nın bütün yapısını da tehlikeye soktuğundan Juncker ziyaretinin birkaç gün ertelenmesi gerekebilir” ifadesini öne çıkardı.

Komisyon Başkanı’nın, tarihi her ne olursa olsun ziyaret gündeminde, yatırımlar ve Kıbrıs sorunu gibi iki önemli konu bulunduğuna işaret edilen haberde “bunlardan biri, birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu’nda onaylanan, sürdürülebilir yatırımlarla ilgili Juncker Planı’dır. Hükümet, kalkınmaya dönüp memorandumdan çıkması için ödenek almasına olanak tanıyabilecek bu prosedürün peşinden koşuyor” ifadesine yer verdi.

Juncker’le görüşmelerde masaya yatırılacak ikinci konunun Kıbrıs sorunu olduğuna dikkat çeken gazeteye göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Juncker’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ortak görüşme yapmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

Hristodulidis “Hükümetin, müzakerelere AB özel temsilcisi atanması ihtimaliyle ilgili fikirleri var. AB’nin siyasi destekten çok teknik destek vermesini daha çok tercih ederdik. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, çok yakında AB özel temsilcisinin atanacağını açıklamış olmasına karşın Brüksel henüz isim konusunu müdahil taraflarla görüşmedi. Juncker ziyareti sırasında taraflarla isim konusunu görüşebilir ve siyasi mi teknokrat bir temsilci mi görevlendirileceği böylece ortaya çıkar” dedi.

Gazetenin, yürütülmekte olan müzakerelerle ilgili sorusuna karşılık Hristodulidis “Somut bir şey yok ama bizim taraf kaydedilen ilerlemeden memnundur. ‘Political Understanding’ (siyasi anlayış) var” dedi. Açılmasına haziran ayında karar verilen ilk iki geçitle ilgili soruya karşılık, çalışmaların yaz döneminden sonra tamamlanacağını kaydetti.

Gazete Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs Türk tarafının, kırmızıçizgi olarak belirlediği dönüşümlü başkanlıkta ısrar ettiği yolundaki bilgileri birkaç gün önce doğruladığını ve “bizim taraf Yönetim başlığında altın kesit bulunması için müzakereye devam ediyor” dediğini haberine ekledi.