Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır liderleri bugün Mısır’da gerçekleştirecekleri üçlü zirvede bazı anlaşmaların imzalanacağı bildirildi.

Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin katılımıyla gerçekleştirilecek üçlü zirveye dostluğun damgasını vuracağını yazdı.

Haberi “Kahire’de Zeytin Ağacı ve Anlaşmalar” başlıklarıyla aktaran Politis gazetesi, üçlü zirve sırasında, üç ülkenin liderlerinin, üç zeytin ağacı fidanı ekerek, üç ülke dostluğuna damga vuracaklarını belirtti.

Üçlü zirvede yer alacak heyetlerin, enerji, bölgesel gelişmeler, AB-Mısır ilişkileri, turizm, tarım ve çevre alanında işbirliği konularında genişletilmiş görüşmeler gerçekleştireceğini yazan gazete, zirve çerçevesinde deniz taşımacılığı, çevre koruma, gemi turları konularına ilişkin iki niyet beyanının da imzalanacağını yazdı.

Üçlü zirve sonunda, görüşmelerin sonuçlarına ilişkin ortak bir açıklama yapılmasının beklendiğini yazan gazete, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras onuruna yemek düzenleyeceğini belirtti.

Habere göre, Anastasiadis yarın sabah Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile ikili bir görüşme gerçekleştirerek, bölgesel gelişmeler, Mısır-AB ilişkileri,  enerji ve ekonomi konularını ele alacak.

Alithia gazetesi ise Anastasiadis’in Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile bu sabah, üçlü zirve öncesinde, bir araya geleceğini yazdı.

Gazete, üçlü zirve öncesinde liderlerin Mısır Cumhurbaşkanlığı bahçesine üç zeytin ağacı fidanı dikeceğini de belirtti.

ANASTASİADİS ATİNA’DAN KAHİRE’YE GEÇTİ

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün öğleden sonra Atina’dan  Kahire’ye geçtiğini  yazdı.

Habere göre, Anastasiadis’e Mısır  ziyaretinde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Enerji, Ticaret ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis, Tarım Bakanı Nikos Kuyalis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis eşlik ediyor.

Yunan hükümeti adına ise üçlü zirveye Başbakan Aleksis Çipras’ın yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Enerji Bakanı Panos Skurletis, Alt Yapı ve Taşımacılık Bakanı Hristos Spirtcis, Denizcilik Bakanı ve Adalar Bakanı Thodoris Dritsas, Maliye, Kalkınma ve Turizm Bakanlığı Vekili Elena Kunturas, Hükümet Sözcüsü Olga Yerobasilis ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dimitrios Vardas da katılacak.