Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın, bölge ülkelerine güçlü bir mesaj göndererek aralarındaki ilişkileri, özlü ve  daha da derinleştirme konusunda kararlı olduklarını ortaya koydukları belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin katılımıyla, 4’üncüsü gerçekleştirilen Kahire’deki üçlü zirve haberine geniş yer verdiler.

Kahire’deki zirvenin, üç ülke arasındaki ilişkilerin enerji konusunun ötesine geçecek işbirliğinin derinliğini de ortaya koyduğunu yazan gazete, üç ülke liderlerinin, uluslararası örgütlerde de işbirliği yapması anlaşmasının aynı derecede önemli olduğuna da dikkati çekti.

Üç ülke arasındaki diyaloğun, enerji konusuyla başladığını bununla birlikte, işbirliğinin derinliğini ortaya koyan başka konuların da masaya yatırıldığını yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın zirveye ilişkin kazancının çok olduğunu, enerjinin ötesinde başka konularda da Mısır ile işbirliğini kurumsallaştırdığını belirtti.

Gazete haberinde ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi arasındaki ikili görüşmeden, enerji konusunda, olguların en kısa zamanda ileriye götürülmesi için istişarelerin yoğunlaştırılacağının ortaya çıktığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, tüm düzeylerdeki diyaloğun genişletilmesi ve uluslararası örgütlerdeki daha ileri işbirliğinin kurumsallaştırılması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, Mısır-AB ilişkilerinin güçlendirilmesine desteklemeyi sürdüreceğini ifade eden Anastasiadis, Mısır’ın, Güney Kıbrıs’ı, İslam Konferansı Örgütü içerisinde de savunmaya devam edeceğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ise Kıbrıs sorununun, BM kararları temelinde çözümlenmesine verdiği desteği dile getirdi.

Haberi “Zeytin Ağacı Diktiler ve İlişkilerin Derinleştirilmesi Sözü Verdiler-Hedef Sonuçlar” başlıklarıyla veren Politis gazetesi, Kahire’deki zirveden, enerji alanındaki işbirliğini derinleştirilmesi ile tarım, turizm ve deniz taşımacılığındaki çalışmaların hayata geçirilmesi için çalışılması şeklindeki sonuçların ortaya çıktığını yazdı.

Gazete üçlü zirvede, doğal gazın taşınması için Güney Kıbrıs’tan Mısır’a deniz altı boru hattının döşenmesi konusunun da ele alındığını, bu konudaki gelişmelerin ise yıl sonuna beklendiğini belirtti.

Habere göre zirvede aynı zamanda, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Mısır’ın, İslam Konferansı Örgütü çerçevesinde oynayacağı rol de ele alındı.

Üç lider ayrıca Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerine ve uluslararası hukuk ve BM kararları temelinde yeniden birleşmeye yönelik desteğini yeniden teyit etti.

ORTAK AÇIKLAMA

Fileleftheros gazetesi üç liderin, Kahire’den, alıcının Türkiye olduğu, mesajlar gönderdiğini yazdı.

Habere göre üç lider, ortak açıklama içerisinde, uluslararası hukuka, ülkelerin egemenliğine, topraksal bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı duyulması gerektiğine vurgu yaptı.

Gazeteye göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, son zamanlarda, bölgeden, ters yöne hareket eden ve temel uluslararası anlaşmalardan şüphe duyan sesler duyulduğunu belirtti ve bunlara yönelik yanıtın, gerek uluslararası toplum gerekse tüm komşu ülkeler tarafından ortak olması gerektiğine dikkati çekti.

Gazete üç liderin, dünkü üçlü zirve çerçevesinde Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon keşfinin, bölge ülkelerinin refahın ve istikrarına katkı koyarak bölgesel düzeydeki geniş işbirliği için katalizör olması gerektiği konusunda ortak noktada buluştuklarını yazdı.

Gazete üç liderin aynı zamanda, deniz taşımacılığı, araştırma, teknoloji, buluş, kıyı ve deniz turizmi, eğitim ve deniz çevresi alanlarında işbirliğiyle ilgili mavi ekonomi konularında karma bir ekonomik komite kurulmasına da karar verdiğini belirtti.

Habere göre liderler, ortak açıklamada ayrıca üç ülkenin, çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirme konusunda anlaşmaya vardığını dile getirirken, Akdeniz’de güvenlik, istikrar, refah ve barışın da ileriye götürülmesi için ortak çalışma yapma konusunda da mutabık kaldıklarını dile getirdiler.

Gazete üç ülkenin ayrıca enerji, deniz taşımacılığı, turizm ve tarım alanlarındaki çalışmaları hayata geçirmek için çalışma konusunda da uzlaşmaya vardığını belirtti.

Politis gazetesine göre ortak açıklama çerçevesinde konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, zirve çerçevesinde iki tane niyet beyanının da benimsendiğini ifade etti.

Anastasiadis, bunların ilkinin, deniz çevresinin korunması alanında sıkı işbirliği için temelleri ortaya koyduğunu, ikincisinin ise deniz taşımacılığı alanında daha ileri işbirliğini belirlediğini söyledi.

Anastasiadis konuşmasında ayrıca zirvenin mutlak başarılı olduğunu, Kahire ortak açıklamasının benimsenmesiyle bunun uygulamaya gireceğini de ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ise konuşmasında,  üç ülkenin, karşılıklı çıkar temelinde,  Mısır’ın, AB ile olan ilişkilerine verdiği desteği ve bölgedeki istikrar ile güvenliğin korunması için ortak arzunun yeniden dile getirdiğini söyledi.

Sisi zirvede bölgedeki gelişmeler, Suriye’deki durum, Filistin ve mülteci krizinin de ele alındığını belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise açıklamasında, Yunanistan için üçlü işbirliğinin stratejik bir tercihi teşkil ettiğini, işbirliği temeli olarak iyi komşuluk ilkesinin yeniden vurgulandığını ifade etti.

Çipras, uluslararası hukuka saygı duyulması gerektiğini de vurguladı. 

Alithia gazetesi, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak üç liderin, Kıbrıs sorununun çözümünün, askeri müdahale hakkıyla garantiler gibi güvenlik konusunda ilişkin çağdışı düzenlemeler olmaksızın Kıbrıslıların kendisinin beklentilerine ve endişelerine yanıt vermesi gerektiğini vurguladığını da yazdı.

Habere göre üç lider,  Suriye’deki insani durumun kötüleşmesi ve şiddetin artmasına ilişkin endişelerini dile getirirken Suriye’deki tarafları, taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, açıklamasında üçlü zirvenin 5’incisinin gelecek yıl Güney Kıbrıs’ta yapılacağını ifade etti.

Anastasiadis, Çipras ve Sisi’ye, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilişkin bilgi verdiğini, görüş birliklerinin, görüş ayrılıkları ve anlaşmazlıkların nerede bulunduğunu izahat ettiğini söyledi.

Çözümlenmemesi durumunda Kıbrıs sorununun çözümünü engelleyecek önemli konuların varlığından da bahseden Anastasiadis, Kıbrıs sorununun adil çözümüne destek veren Çipras ve Sisi’ye yönelik teşekkürlerini de iletti.  

ÜÇ LİDERDEN ZEYTİN AĞACI

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, üç liderin, zirve öncesinde, Mısır Cumhurbaşkanlığı Binası bahçesine, üç zeytin ağacı diktiğini de yazdılar.

Habere göre Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yaptığı açıklamada, bu ağaçların, (üç ülkenin)ortak hedeflerini ve ortak taahhütlerini simgeleyeceğini vurguladı.

İKİLİ GÖRÜŞMELER

Gazete üçlü zirve çerçevesinde liderlerin ikili temaslarda da bulunduklarını belirtti.

Habere göre Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

El Sisi-Anastasiadis görüşmesinde, deniz ve hava taşımacılığı, iletişim, eğitim, arama ve kurtarma alanlarındaki iki ülkenin ikili ilişkileri ele alındı.

ANLAŞMALAR

Politis gazetesi, Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in, Mısırlı mevkidaşı ile hava taşımacılığı konusunda ikili bir anlaşma imzaladığını yazdı.

DİĞER BAŞLIKLAR

Simerini gazetesi üçlü zirve haberini “Enerji Konusundaki İşbirliğini Onayladılar” başlığıyla verirken Haravgi gazetesi “Kahire’deki Üçlü Zirveden Türkiye’ye Mesajlar” başlığını kullandı.