Mağusa Bölgesi” Ticaret ve Sanayi Odası (EVEA) Başkanı Yorgos Mavrudis, kapalı Maraş’taki mallarının yıkılıp yıkılmayacağına sahiplerinin karar vereceğini söyledi.

Alithia gazetesinin yukarıdaki başlıkla aktardığı haberine göre Mavridis, özel uzmanların, binaların uygunluğunun incelenmesi için kapalı bölge Maraş’a girmelerinin gerekli olduğunu vurguladı.

Mavridis, Maraş’ın yeniden faaliyete geçmesi ve doğru şekilde yönetilebilmesi için, iki toplumlu bir özelliğe kavuşması, 21. yüzyılın teknik özellikleri temelinde ortak bir planı olması ve Kıbrıs Türk ve Rum idaresi altındaki iki bölgenin işbirliğinin olması gerektiğini kaydetti.

Habere göre Mavridis, Maraş için önümüzdeki 50 yılı kapsayacak bir plan öngördüklerini de belirtti.

Kapalı bölge Maraş’taki binaların durumuyla ilgili bilgileri olmadığını ve uzman bir komitenin bölgeye girip binalar için değerlendirme yapmasına izin verilmesini talep ettiklerini kaydeden Mavrudis, konunun net bir şekilde siyasi olduğunu ve şu ana kadar, bu hedefe ulaşılamadığını söyledi.

Mavrudis, Mağusa kökenlilere, mallarıyla ilgili en iyisini yapabilmeleri ve en doğru kararı verebilmeleri için imar teşviki verilmesi gerekeceğine de işaret ederek, bina sahiplerinin, o dönemde inşa edilen binaların teknik özellikleriyle bugünkülerin farklı olmasını göz önünde bulundurarak, binalarıyla ilgili ne yapacaklarına karar vermeleri gerekeceğini belirtti.

Habere göre Mavrudis, bir diğer önemli problemin de apartman daireleriyle ilgili olduğunu; bugün, o dairelerde oturanların hayatta olmadığını ve varislerinin çoğaldığını, fakat bu varislerin kim olduğuyla ilgili ellerinde bilgi olmadığı gibi, bu kişilerin tespit edilmesinde zorluklar yaşanacağını söyledi.

Mavrudis, böyle bir durumla karşılaşılması halinde, problemin çözümlenebilmesi için bir yasal çerçeve oluşturulması gerekeceğine vurgu yaptı.

Mavrudis ayrıca, Maraş ile ilgili değerlendirme yapabilecek yeterince Kıbrıslı Türk ve Rum uzman bulunduğunu, ancak ihtiyaç halinde, özellikle Maraş’ın sahil şeridi gibi detaylı konularda, yabancı uzmanlardan yardım talebinde bulunulabileceğini ifade etti.