Fileleftheros gazetesine konuşan ve Yunan MEB’inin “babası” olarak da bilinen Kariotis, MEB konusunda Güney Kıbrıs’ın çok şanslı olduğunu vurguladı.

Rum Yönetimi eski başkanlarından merhum Tasos Papadopulos’un MEB’in değerini erken anladığını ve tepkilere rağmen 2004’te MEB’ini ilan ettiğini anımsatan Kariotis, Rum heyetin, New York ve Cenevre’de okyanuslarla ilgili yeni düzenlemelerle ilgili tartışmalarda adaların hakları ve MEB’in anlamı için büyük mücadeleler verdiğini belirtti.

Bugün hidrokarbonların kuşkusuz güçlü bir diplomatik silah olduğuna dikkat çeken Kariotis, Yunanistan’ın önce kendi MEB’ini ilan etmesi, ardından Mısır’la sınırlarını belirlemesi gerektiğini söyledi.

Bunlardan sonra “Kıbrıs-Yunanistan” MEB sınırlarının belirlenmesi gerektiği üzerinde duran Kariotis, üçlü sınırların belirlenmesinin ardından Türkiye’nin tepkisi karşısında daha güçlü bir silahın olacağını savundu.

Kariotis, Türkiye’nin, AB karşısında üstlenmesi gereken bir yükümlülüğü olan Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni onaylayana kadar onunla katılım müzakerelerini kesmesi gerektiğini savundu.