Fileleftheros’un haberine göre 2 Ağustos 1975 tarihli Viyana Konvansiyonu’nun bütün maddelerinin “Dipkarpazlılara ve Sipahililere hiçbir ayrım yapılmadan tam olarak uygulanmasını” talep eden komite ilk aşamada arzu eden her Rumun, KKTC kimliği çıkarmak zorunda kalmadan Karbaz yarımadasına yeniden iskan edilmesini istiyor.

Açıklamada “Yerleşikler taşınacağından, yıkılmayan evlere yeniden yerleşim iskan çok kolaydır. Dipkarpaz’da ve Ay. Triada’daki (Sipahi) herkes Türkiye’den yerleşik ve bazıları da Bulgar Türkleridir. Evleri yıkılanlar için de hükümet, bu kişilerin geçici iskanları için prefabrik evler getirsin” ifadeleri kullanıldı.

Dipkarpaz Rum ilkokul ve ortaokullarında okutulan kitaplarda “sansür uygulamasına” son verilmesi, 2015-16 ders yılı için görev yapacak öğretmenlerin, KKTC makamlarının onayı gerekmeksizin Rum Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nca seçilmesi de talep edildi.

Komite ayrıca, Dipkarpaz’daki Rum okullarına seçilecek öğretmenlerin tamamının Dipkarpaz kökenli olması ve buradaki okullarda 25 Mart Ohi günü (Yunanistan’ın milli bayramı), 1 Nisan (EOKA’nın silahlı tedhişe başlama tarihi) ve 28 Ekim (1821 Yunan ayaklanması) milli bayramlarının kiliselerde, okul avlularında ve sahalarında serbestçe kutlanabilmesini” istiyor.

Talepler arasında Karpaz’da yaşayan Rumlar, Güney’de yaşayan Karpaz kökenler ve Dış Rumların okul, örgüt ve sosyal konseyleri tarafından sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenmesi, herhangi bir Rum din adamının, herhangi bir müdahale olmadan Karpaz’daki kiliselerde ayin yapabilmesi, Dipkarpaz ve Sipahi’de gıda dağıtımının BM Barış Gücü değil Rum yönetimi tarafından yapılması da var.

Komite, Karpaz’da Girne Amerikan Üniversitesi’ne ait tesislerin inşaat faaliyetlerine derhal son verilmesini ve Rum tarafında yapılacak bir sonraki seçimlerde Dipkarpaz ve Sipahi’ye sandık kurulmasını da istiyor.