Fileleftheros “Koenig... Tweetleri Serbest Düşüşe Bıraktılar” başlıklı haberinde Kasulidis’in RİK’e yaptığı açıklamada ABD’nin Koenig’i geri çağırmadığına vurgu yaparak “Büyükelçinin görev süresi normalde yaz döneminde bitiyor. Buna fazla zaman harcamamıza gerek yok. ABD’nin tutumu biliniyor, bunu konuştuk” dediğini yazdı.

Gazete John Koenig’in Güney’de son aylarını yaşamakta olduğunu, görev süresinin eylül ayında bitecek olmasının da attığı tweetlerin göğüslenmesini de etkilediğini yazdı.

HARF “BUGÜNKÜ KONJONKTÜR RUSYA İLE BAŞKA ŞARTLAR ALTINDA YAPILACAK TEMAS VE GÖRÜŞMELER İÇİN UYGUN DEĞİL”

Gazete ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf’in de, Güney Kıbrıs-Moskova ilişkileri ile Koenig’in attığı tweet’i birbirinden ayırarak “Amerikan Büyükelçiliği, tweetlerin hedefinin iki ayrı konuyu bağdaştırmak olmadığını açıkladı” dediğine işaret etti.

Politis ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf’in “Bugünkü konjonktür, Rusya ile başka şartlar altında yapılacak temas ve müzakereler için uygun değil” diyerek şunları eklediğini aktardı:

“Avrupalı müttefik ve ortaklarımıza, birliğin ve Doğu Ukrayna’daki çatışmaları beslemekten vazgeçmesi için Rusya’ya baskı yapılmasının önemini vurguladık. Bu, ABD’nin katı görüşleri olan bir konudur.”

Gazete Harf’in, Anastasiadis’in Moskova ziyareti ile Nemitsov’un öldürülmesi olayını Koenig gibi bağdaştırmaktan kaçındığını ve gazetecilere esprili bir şekilde “Bu hikaye tweetter’in tehlikelerini öğretiyor” dediğini yazdı.

Habere göre Harf’e Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye-Kıbrıs ve Rusya-Kırım örneklerinde çifte standart uygulandığı iddiası da sorulduğunda, Harf “ Başka tarihi paralellikler kurmaya çalışmam söz konusu değildir” cevabını verdi.