Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, askeri olmayan garantilerin arandığını iddia etti.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, PLUS’a demeç veren Yoannis Kasulidis, Kıbrıs’taki garantiler konusuna değindi ve Kuzey İrlanda örneğini vererek, orada sağlanan anlaşmanın, askeri unsurların kullanılmasını öngörmeksizin, Dublin ve Londra’yı garanti altına aldığını ifade etti.

NATO’nun, Kıbrıs sorunun çözümünün, garantisi olup olamayacağı şeklindeki bir soru üzerine Kasulidis, NATO’nun böyle bir şeyle ilgilenip ilgilenmediğini bilmediğini söyledi. Kasulidis, NATO’nun bu konuya ilgi duyması durumunda ise kendilerinin ortaya koyduğu tutumun, çelişki içereceğini, zira askeri değil siyasi garantilerin istendiğini belirtti.

Kasulidis, Türkiye’nin, güvenliklerine ilişkin olarak Kıbrıslı Rumların endişelerinin de dikkate alınması gerektiğini kabul etmesinin cesaret verici olduğunu ifade etti.

Yoannis Kasulidis, Türkiye’nin beş müzakere başlığının açılması talebine ilişkin olarak ise, böyle bir şeyin, Ankara’nın Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda olabileceğini savundu.

Kasulidis ayrıca böyle bir şeyin, Kıbrıs sorununun çözüm planıyla birlikte anlaşma paketi içerisinde olabileceğini, bir diğer deyişle, 5 başlığın, referandumda çözümün onaylanmasına eş zamanlı olarak açılabileceğini ileri sürdü.

Mülteci konusunda ise Kasulidis, Türkiye’nin üzerinde anlaşma sağlananlara sadık kalmasının beklendiğini belirtti. Sağlanan ilk anlaşmanın ardından Türkiye’den mülteci akınının durmadığını ve Türkiye’nin Suriye ile olan sınırını açık tuttuğunu kaydeden Kasulidis, bunun sonucunda da teröristlerin buradan geçerek Avrupa’ya gittiğini ve terörist faaliyetlerde bulunduğunu savundu. 

“TÜRK GARANTİLERİ”

Fileleftheros gazetesi “Garantilerin Dönüşmesini İstiyorlar-  Bir Anlaşmanın Gerekli Unsuru Türkiye Aralcığıyla Güvenlik Konusunda Türk Tarafı Israr Ediyor” başlıklı haberinde, Türk tarafı, Ankara ve KKTC yetkililerinin, son günlerde, değişmeyecek olan noktanın Türk garantileri olduğunu dile getirdiklerini belirtti.

Gazete, Türk tarafı, Ankara ve KKTC yetkililerinin, son günlerde netleştirmek istedikleri şeyin “garantiler sisteminin dönüşeceği, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon nitelikleri ve kurucu devletlerin eşzamanlı çalışmasıyla uyumlu olacağı” noktası olduğunu savundu.

Gazete, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türk garantileriyle ilgili yaptığı son günlerdeki açıklamalara atıfta bulundu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun dün yapmış olduğu açıklamaya geniş bir şekilde yer verdi.