Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’nin Rum Yönetiminin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”de yeniden faaliyete geçmesi halinde, “şikâyet edebilmek için bu sefer hukuki silahları bulunduğunu” söyledi.

Fileleftheros “Hukuk Silahı Edindi… Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’de Yeni Türk Tahriklerini Göğüslemeye Hazır” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın 2017 bütçesinin görüşüldüğü Meclis Maliye Komitesi’nde yapılan açıklamalara yer verdi.

Habere göre Türkiye’nin “MEB”de yeni faaliyetlerde bulunma ihtimaline işaret eden Kasulidis “Tehlikelerin ve Türkiye’nin niyetlerinin, enerji kaynaklarını değerlendirmede Kıbrıs Cumhuriyeti’ni taciz etmek olduğu biliniyor” iddiasında bulundu.

Kasulidis Rum Dairesi’nin önceki sefer, Rum Yönetiminin kullanabileceği hukuki tedbirler göstermeye hazır olmadığına dikkat çekerek, “artık, Barbaros’un (Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi) MEB’de yeniden görünmesi halinde, şikâyet edilmesi için gereken bir dizi hukuki silahımız var” ifadesini kullandı.

1 KASIM’DA MOSKOVA’YA

Rum Dışişleri Bakanı, dünkü Maliye Komitesi toplantısında, 1 Kasım’da Rus dengi Sergei Lavrov’la görüşmek üzere Moskova’ya gideceğini de açıkladı.  Lavrov’la Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs-Rusya ilişkileri ve Avrupa alanındaki Rusya ile ilgili meseleleri ele alacaklarını anlatan Kasulidis Türkiye ile ilişkilerindeki değişim nedeniyle Rusya’nın ne Güney Kıbrıs’la ilişkilerinin ne de Rum Yönetimine yaklaşımının etkilendiğini açıkladı.

“DUBLIN ANLAŞMASINDA DEĞİŞİKLİK OLMAZSA SHENGEN DIŞINDA KALMAMIZ DAHA İYİ”

Yoannis Kasulidis Güney Kıbrıs’ın Shengen Sözleşmesi’ne katılmak istediğini ancak bir yandan ekonomik kriz öte yandan Rusya’dan gelecek turiste olan ihtiyaç nedeniyle bunu yapamadıklarına, bu dönemde yaşanmakta olan göç dalgasının da Dublin Antlaşması’nda değişiklik yapılmaması halinde Güney Kıbrıs’ın Shengen dışında kalmasının daha iyi olabileceğine işaret etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN 2017 BÜTÇESİ

Gazete Rum Dışişleri Bakanlığı’nın 80 milyon 687 bin 906 Euro olan 2017 bütçesinin 70 milyon 611 bin 648 Euro’sunun rutin harcamalara (24 milyon 505 bin218 Euro idari harcama, 46 milyon 106 bin 430 Euro dış temsilcilikler)  ve 10 milyon 76 bin 258 Euro’sunun da kalkınma  harcamalarına gideceğini yazdı.

Habere göre bütçenin yüzde 25,75’lik bölümü (20 milyon 630 bin 665 Euro) diplomatik misyon giderleri, yüzde 19,40’ı (15 milyon 560 bin Euro) BM Barış Gücü’ne zorunlu katkı, yüzde 15,86’sı da (12 milyon 799 bin 567 Euro) memur maaşlarına gidiyor.

Altihia “‘Barbaros’a Karşı Hukuki Tedbirler” başlıklı haberinde Kasulidis’in bütçe görüşmesi sırasında enerjiyle ilgili de açıklamalar yaptığına işaret etti.

“BÜYÜK ŞİRKETLER 10’UNCU PARSEL İÇİN ÇARPIŞIYOR”

Habere göre Kasulidis “Çok taraflı bir işbirliği mercii oluşturmaya ve üçlü işbirliklerini yavaş yavaş çoklu işbirliğine dönüştürmeye çalışıyoruz. Mevcut ihaleye gösterilen ilgi, bugün birbirleriyle rekabet eden büyük şirketlerin verdiği önemin büyüklüğünü gösteriyor. Büyük şirketler 10 numaralı parsel için çarpışıyor” ifadesini kullandı. 

SU TEMİN PROJESİNİ “PROTESTO ETTİK”

Türkiye’den KKTC’ye deniz altından boru hattı ile su temin projesine değinen Kasulidis “protesto ettik. Kıbrıs’ın suya ihtiyacı olduğundan, çoğu diplomat bu protestoları neden yaptığımızı sordu. Miktarın işgal bölgelerine bile yeterli olmadığı izahını yaptık ve bu suyun nasıl barış suyu diye isimlendirilebileceğini sorduk” dedi.

PRAG’DAKİ BÜYÜKELÇİLİK YENİDEN AÇILIYOR, SUUDİ ARABİSTAN VE KANADA’YA İKİ YENİ BÜYÜKELÇİLİK

Yoannis Kasulidis Rum Yönetiminin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle 4 büyükelçiliğinin işleyişini askıya aldığını hatırlatarak 2017’nin ilk çeyreğinde Prag’daki büyükelçiliklerini yeniden açacaklarını da açıkladı. Toronto’daki konsolosluklarının kapandığını, Ottava’daki büyükelçiliklerinin ise siyaseten ICAO’yu temsil ettiğini, bu nedenle bu temsilciliği Ulaştırma Bakanlığı ile paylaşmak zorunda kaldıklarını belirten Kasulidis Suudi Arabistan ve Kanada’ya büyükelçilik açmalarının acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Simerini haberi “Dışişleri Bakanlığı MEB’de Yeni Tahrikleri Önlemek İçin Hukuki Silah Deposu Hazırlıyor… 10’uncu Parsel Enerji Devleri Arasında Altın Elma”  başlığıyla okurlarına aktardı.