Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis önceki gün gittiği Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve beraberindeki heyetle görüştü.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün Yunanistan’da mevkidaşı Nikos Kocas’la Kıbrıs sorunu ve garantiler konusunda toplantı gerçekleştirdiğini, toplantıya Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de katıldığını yazdılar.

Habere göre Kasulidis toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Rum-Yunan heyetlerinin dünkü görüşmede, Kıbrıs sorununun güvenlik başlığında sunulması gereken fikirlerin ele alındığını belirtti.

Kasulidis, toplantıda, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler dahil tüm Kıbrıslıları güvende hissetmeleri için gerekli sisteme dair konuların ele alındığını ifade ederek bu tür sisteme garantileri ve Türk askerinin dahil olamayacağını iddia etti.

Toplantıda, Yunan Dışişleri Bakanı Kocas’ın daha önceden hazırlamış olduğu bir belgenin ele alındığını da belirten Kasulidis, Türkiye’deki gelişmeleri de görüştüklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Kocas ise açıklamasında çözüm müzakereleri sürecine ülkesinin verdiği desteği dile getirdi ve görüşmede “çağ dışı kalmış garantilerin nasıl kaldırılacağı ve Türk askerlerinin nasıl uzaklaştırılacağına ilişkin konuların görüşüldüğünü “ belirtti.

Haberde, Kasulidis ve Hristodulidis’in Yunan partilerinin yetkilileriyle temaslarda bulundukları da vurgulandı.

ORTAK EĞİTİM KOMİTESİ

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis’in Yunan Eğitim Bakanı Nikos Filis’le Yunanistan’da bir araya geldiğini, Rum-Yunan meclis eğitim komitelerinin yaptıkları görüşmede, ortak meclis eğitim komitesi kurulması kararına vardıklarını aktardı.